Slovenija
19 ogledov

Rušili le ne bodo

Občina Braslovče je od ustavnega sodišča prejela odločbo, po kateri mora v Uradn Žurnal24 main
Odločba sodišča. Zaradi občinske napake so v Braslovčah v zadnjih letih gradili na črno. Nova gradbena dovoljenja so “na čakanju”.

Gradbena dovoljenja, ki jih je Upravna enota Žalec v zadnjih letih izdala v Občini Braslovče na podlagi odloka o prostorskem redu (OPR), so nezakonita, ker občina odloka ni objavila v Uradnem listu. Objavo ji je v odločbi, ki so jo na občini dobili v torek, naložilo ustavno sodišče (US). Po napovedih Branimirja Strojanška, župana Občine Braslovče, bodo to storili nemudoma in, kot kaže, “črnogradnje” rešili pred rušenjem.

Župan in podžupan. Občino Braslovče so pred približno letom obiskali tudi kriminalisti, ki so prejeli ovadbo zoper nekdanjega župana Marka Balanta in podžupana Vinka Drčo, v kateri jima očitajo zlorabo uradnega položaja. Preiskava še ni končana, vendar zdajšnji župan Branimir Strojanšek pravi, da nihče ni kriv, dokler se mu krivda ne dokaže. Po njegovem mnenju pa naj ravnanje odgovornih ne bi bilo sporno.

Žarnić grozil z rušenjem
Občane vseeno skrbita dikcija, da četudi bo občina objavila OPR, naj ta ne bi veljal za nazaj, in napoved okoljskega ministra Roka Žarnića, da bodo zahtevali vzpostavitev zemljišč v prvotno stanje. A so nam na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) na vprašanje, ali to pomeni, da bodo morali že zgrajene objekte rušiti, dejali le, da je vse odvisno od občine, ki mora ukrepati in spoštovati, kar ji je naložilo US.

Strojanšek pravi, da je bila edina zahteva v odločbi sodišča objava odloka: “Drugih zahtev v njej ni.” Za takojšnjo objavo so se sicer dogovorili na včerajšnjem internem kolegiju.

Kredit da, dovoljenje ne
Na Upravni enoti Žalec so do odločitve sodišča tudi zadržali izdajanje novih gradbenih dovoljenj za braslovško občino, kar je vznemirilo nekatere občane. “Eden od občanov je najel kredit, z izvajalcem se je celo že dogovoril za začetek del, zdaj pa ne dobi gradbenega dovoljenja,” nas je opozoril eden od Braslovčanov.

Župan se strinja, da je to za občane velik problem, in kot pravi, se tudi nanj obračajo z vprašanji, kaj naj naredijo. “Menim, da takoj, ko bo OPR objavljen, z naše strani zadržkov, da gradbenih dovoljenj ne bi znova izdajali, ne bo več,” je še pojasnil Strojanšek.

Tudi kmetijska pozidana
OPR bo objavljen za celotno območje Občine Braslovče, ki je veliko 54 kvadratnih kilometrov. “V tem odloku bodo zajeta vsa območja, tista, ki niso, in tista, ki naj bi bila sporna,” so povedali na občini. Po podatkih MOP naj bi bilo spornih okoli 250 parcel na 125 hektarjih kmetijskih površin, ki naj bi bile prekategorizirane v zazidljive.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.