Slovenija
0 ogledov

Ruska inflacija v višavah

Lani je inflacija presegla inflacijo iz leta 2006, ko je znašala devet odstotkov Žurnal24 main
Rusija je lani zabeležila 11,9-odstotno inflacijo, kar je precej več od napovedi z začetka leta, ko so ciljali na inflacijo okoli osem odstotkov.

Leta 2007 so se najbolj zvišale cene hrane, in sicer za 15,6 odstotka. V kategoriji hrana se je najbolj podražilo sončnično olje, in sicer za 52,3 odstotka. Mleko se je podražilo za 30,4 odstotka, kruh pa za 22,4 odstotka. Rusija je sicer že poskušala omejiti rast cen s povečanjem dajatev na izvoz žita, s čimer je želela povečati prodajo ruskega žita na domačem trgu. Ruski predsednik Vladimir Putin je krivdo zaradi visokih cen hrane zvalil na uvoženo hrano iz Evropske unije in pozval k hitrejšemu razvoju ruskega kmetijstva.

Ruske oblasti so ob objavi zadnjih podatkov izrazile zaskrbljenost zaradi naraščajoče inflacije v času, ko se država pripravlja na volitve. Rusi bodo namreč 2. marca volili Putinovega naslednika.Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.