Slovenija
82 ogledov

Ruska ruleta: Slabo opremljeni in slabo plačani policisti

medalje Anže Petkovšek
Požrtvovalnima policistoma, ki sta preprečila katastrofo, se je storilec zahvalil, ker sta rešila njega, njegovo družino in okoliške prebivalce. Policisti so za svoje delo premalo plačani, njihova oprema pa je zastarela - država se gre "rusko ruleto," pa opozarjajo v sindikatu policistov.

"To kar pravijo, da moraš biti pač poseben človek, verjetno res drži,“ je na naše vprašanje, kaj se ti dogaja v glavi, ko veš, da tvegaš življenje, odgovoril Žiga Gabršček, za požrtvovalnost nagrajeni policist iz Ljubljane. "Nekateri kolegi bi v taki situaciji verjetno rekli tudi ne in ni jim za zamerit,“ je dodal. 

TNT | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Gre za zgodbo o kateri smo se mediji na veliko razpisali, zgodbo starejšega moškega iz Novega Polja v Ljubljani, ki je grozil, da bo razstrelil hišo, v kateri je bilo več sodov vnetljivih tekočin, tudi TNT-ja.

Na srečo se je končalo brez hujših posledic, čeprav sta se pri pregledovanju in odstanjevanju, ob eksploziji vnetljivih snovi poškodovala dva forenzika. 

Preprečila sta katastrofo

Malokdo pa ve, da sta prav policista Žiga Gabršček in Petra Bogša tista, ki sta preprečila eksplozijo hudih razsežnosti. 

Zgodilo se je lani decembra, ko sta Žiga in Petra prva prispela na kraj dogodka z informacijo o družinskem prepiru. 

"Gospa je poklicala, da mož v hiši razgraja, da ima nož, da po hiši razbija," se za naše policiste sprva dokaj običajnega dogodka spominja Žiga in doda, da je moški ob njunem prihodu sicer odprl vrata: "Vendar jih je po tem, ko naju je zagledal, takoj zaprl in takrat se je začelo."

Polna hiša kemikalij iz razstreliva 

medalje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ko sta policist in policistka vstopila skozi odklenjena vrata garaže, ju je pričakalo neprijetno presenečenje. Moški je namreč proti njima odvrgel večjo posodo z gorivom, razlito tekočino prižgal z vžigalico in stekel nazaj v hišo.

Na srečo sta ob tem policista v garaži opazila več plastičnih posod, začutila nevarnost. 

Posode so bile povsod, ponekod zložene do stropa garaže, ter hitro začela gasiti. V nasprotnem primeru si nihče niti pomisliti ne upa, kaj bi se lahko zgodilo.

Z nožem ju je hotel napoditi

Policista sta požar do prihoda gasilcev pogasila in ko sta že mislila, da je nevarnosti konec, se jima je začel približevati razburjeni moški, ju podil vstran in grozil z nožem.

Policista sta tako morala moškega še ukleniti in ga – zaradi več vidnih ureznin po telesu in zastrupitve z dimom – zadržati do prihoda reševalcev.

Naknadno so policisti odkrili, da je v svoji hiši znotraj strnjenega stanovanjskega naselja hranil ne le pištole in noža, s katerima je grozil policistoma, temveč je kopičil tudi več ton nevarnih ter visoko eksplozivnih in vnetljivih snovi.

Nepričakovano pismo

"Se pa je nama ta gospod pisno zahvalil. Iz pripora je poslal pismo, v katerem se je zahvalil, da sva bila toliko prisebna, da sva rešila njega, njegovo družino in vse ostale, ker se tudi on zaveda, kaj vse bi se lahko zgodilo," je za Žurnal24 na dan, ko se mu je za požrtvovalnost zahvalila tudi država, povedal Žiga Gabršček.

medalje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Ta medalja je potrditev mojemu doprinosu tistemu, kar sem naredil v službi in spravil jo bom na vidno mesto", nam je še zaupal naš sogovornik ob koncu prireditve, kjer se zaradi slavnostnega pridiha, slabih pogojev dela, na katere policisti opozarjajo že leta, ni omenjalo.

 Policisti niso uradniki

"Vsak, ki je prebral obrazložitve, kaj so v teh primerih naredili policisti, lahko bolje razume, zakaj sindikat policistov zahteva spremembe plačnega sistema in argumentira, da policisti niso uradniki in morajo imeti pogoje za varno in učinkovito delo," so nam na vprašanje, kako na velike besede in pohvale ob podelitvi medalj odgovorili v sindikatu, kjer že leta opozarjajo na slabe pogoje dela, s katerimi se soočajo njihovi ljudje.

Država, ki igra rusko ruleto 

"Takšno nevarno početje je steklo februarja letos, ko vlada ni namenila 34 milijonov evrov v proračun policije, da bi se posodobilo najosnovnejša sredstva za normalno delo policije," so zapisali v policijskem sindikatu in dodali: "Vlada nima najmanjše moralne pravice hvaliti se z visokim nivojem varnosti v državi, ki jo vsakodnevno ljudem zagotavljajo slabo opremljeni in plačani policisti."

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • punca05 12:50 22.junij 2015.

    psihič

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:03 22.junij 2015.

    mene tud to zanima ..zakaj? očitno je zdej priseben ko se je zahvalil pa to...sam kaj mu je blo pa prej mi pa ni jasn. Je tak bes začutil da mu je za par ur totalno blokiral um al kaj? hmmm

  • h3o 09:25 22.junij 2015.

    zakaj pa je gospod ponorel? baba ga je ob živce