Slovenija
15 ogledov

Ruski embargo škodi mlečnemu in mesnemu sektorju

Dejan Židan Anže Petkovšek
Židan opozarja na veliko škodo, ki jo ruski embargo povzroča mlečnemu in mesnemu sektorju v Evropski uniji.

"Opazujemo tveganja zaradi ruskega embarga. Nobene informacije nimamo, da se na tem področju dogaja kaj pozitivnega. Sektorji nam poročajo o velikih težavah na trgu ... Škoda ne nastaja samo pri vrtninah in sadju, ampak tudi mleku in svinjskem mesu," je v Bruslju poudaril slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.

Finska, ki je izvažala četrtino svojih mlečnih proizvodov v Rusijo, je v zelo težkem položaju, posamezni proizvajalci imajo mesečno okoli deset milijonov škode.

Slovenija je po Židanovih besedah med tistimi državami, ki v mlečnem sektorju čutijo posredno škodo, in sicer padec cen iz meseca v mesec. Cene se po njegovih besedah že približujejo točki, ko ne bodo več pokrile stroškov proizvodnje.

Da težave so, že vedo


Zelo resne so tudi težave v mesnem sektorju, zlasti zaradi padca cen za svinjsko meso. Evropski kmetje po Židanovih besedah s težkim srcem opazujejo podatke o ceni svinjskega mesa na drugih koncih sveta, na primer v Braziliji, ki očitno postaja rezervni dobavitelj za Rusijo.
A v uniji se za zdaj pogovarjajo le o promociji. "Samo ugotavljamo, da težave so. Komisija nas samo obvešča, da težave so. To vidi vsak kmet, da s težavo in po nizki ceni prodaja svoje proizvode," je kritičen Židan.

Rešitev bi lahko bila Kitajska

Slovenski minister od komisije pričakuje, da preuči vse možnosti ukrepanja v primeru takšnih tveganj netržne narave, kot je ruski embargo, na primer določitev izvoznih spodbud, pomoč pri osvajanju tretjih trgov, nove oblike skladiščenja, tudi določitev stroškovne cene nekaterih proizvodov.

Židan si pri reševanju razmer v slovenskem kmetijstvu veliko obeta od sodelovanja s Kitajsko in izpostavlja pomen obiska okoli stočlanske kitajske delegacije konec meseca v Sloveniji. Razmeroma hitro pričakuje dogovor o dovoljenju za izvoz na Kitajsko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.