Slovenija
8 ogledov

Ruski GPS stestirala labradorka

Ruski politični vrh je ponosno razkazoval najnovejšo pridobitev, zaradi katere s Žurnal24 main
Psi imajo pri testiranju ruske vesoljske tehnologije vedno pomembno vlogo. Tokrat so testiranje globalnega navigacijskega sistema zaupali Putinovi labradorki.

Črna labradorka Koni je bila poskusni zajček za delovanje Glonassa, ruskega odgovora na ameriški Global Positioning System (GPS) in evropski Galileo. Čeprav ruski sistem globalnega pozicioniranja še ni popolnoma delujoč, pa je naprava, vgrajena v pasjo ovratnico in pritrjena na psa nekdanjega predsednika in sedanjega premierja Vladimirja Putina, dobro deloval.

 

Laika

Triletna Laika je bila verjetno eden najbolj znanih psov v zgodovini. Leta 1957 so jo Sovjeti poslali v vesolje na krovu Sputnika 2, s čimer so želeli preveriti, kako razmere v vesolju vplivajo na živa bitja. Laika je dokazala, da lahko tako živali kot ljudje pod določenimi pogoji živijo v vesolju. Laika je med poletom poginila, verjetno zaradi stresa in nedelujoče klimatske naprave.



Rusko tehnologijo sta pred novinarji predstavila Putin in njegov namestnik Sergej Ivanov. Navigacijski sistem naj bi v polnosti deloval že na začetku letošnjega leta, a je zaradi težav z opremo prišlo do zamika. Do konca leta pa bo v Zemljini krožnici že krožilo 21 ruskih satelitov, dovolj za popoln navigacijski servis nad celotnim ruskim ozemljem, je zatrdil Ivanov.

Za pokrivanje celotnega preostalega sveta bo Glonass na voljo na začetku prihodnjega leta, ko se mu bodo pridružili še trije dodatni sateliti.

Kako deluje?
Navigacijski sistem deluje s pomočjo najmanj 24 satelitov, ki sprejemnim napravam na Zemlji oddajajo signale, na podlagi katerih sprejemniki natančno določijo svoj trenutni položaj in hitrost premikanja. Sprejemnik mora za določitev lokacije "videti" vsaj štiri satelite.

Svoje navigacijske sisteme poleg evropskega Galilea, ki naj bi začel delovati leta 2013, napovedujeta tudi Indija in Kitajska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.