Slovenija
1 ogledov

Rusko jedrsko gorivo k Irancem

Rusija je Iranu poslala prvo pošiljko jedrskega goriva za elektrarno v Bušerju. Žurnal24 main
Rusija je začela Iranu dostavljati jedrsko gorivo, ki ga bo ta potreboval za gradnjo jedrske elektrarne v Bušerju na jugu Irana.
 
 

Če Rusija Iranu dobavlja jedrsko gorivo, potem Iranci nimajo več razloga, da bi še naprej sami bogatili uran.

Bela hiša

 
Uporabo gorilnih palic v Iranu bodo nadzorovali predstavniki Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), je danes v Moskvi sporočil predstavnik ruskega zunanjega ministrstva. Hkrati so iz ruske korporacije za izvoz jedrske energije Atomostrojexport sporočili, da je omenjena korporacija 16. decembra začela "dobavljati gorivo za začetno postavitev prihodnje elektrarne Bušer". Proces dobave naj bi trajal do dva meseca, so še sporočili iz Atomostrojexporta.

Po več letih vendarle gradnja elektrarne
Dogovor o pošiljki goriva je bil sicer sklenjen že prejšnji teden, Iran pa se je moral v skladu z dogovorom z Rusijo zavezati, da tega goriva ne bo uporabil drugje kot v Bušerju. Sicer pa omenjeno elektrarno Rusija gradi že vse od leta 1994, ko jo je prevzela od nemškega Siemensa. Vmes so jo namreč morali zaradi spornega iranskega jedrskega programa in strahu Zahoda pred morebitnim iranskim izdelovanjem jedrskega orožja preložiti. Poleg tega pa so odprtje elektrarne zaustavljale tudi številne zamude s plačili in domnevne finančne težave Irana. Po novi časovnici naj bi tako jedrsko elektrarno odprli prihodnje leto.

Na dogodek so se  že odzvali v Beli hiši v Washingtonu, kjer zatrjujejo, da so vedeli, da namerava Rusija Iranu dobavljati jedrsko gorivo. Obenem je predstavnik za stike z javnostjo Bele hiše Gordon Johndroe dejal, da "je to še en razlog več, da Teheran ustavi sporni jedrski program".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.