Slovenija
25 ogledov

Ryanair ukinja lete v London

Irski prevoznik se iz Maribora umika zaradi premajhne donosnosti linije. Žurnal24 main
Ryanair bo konec marca najverjetneje prenehal leteti med Aerodromom Maribor in londonskim letališčem Stansted.

Letalske karte za polete med Mariborom in Londonom z letalsko družbo Ryanair je že nekaj tednov mogoče rezervirati zgolj do 27. marca letos, saj bo omenjeni irski nizkocenovni prevoznik s tem datumom najverjetneje prekinil polete med Aerodromom Maribor in londonskim letališčem Stansted.

Marca lani sta Gospodarsko interesno združenje Rast in Aerodrom Maribor z Ryanairom podpisala pogodbo o začetku letenja v Maribor s 7. junijem 2007. Sodelovanje bo po besedah predstavnikov Rasta zdaj prekinjeno, ker je vse od podpisa pogodbe, ki opredeljuje plačevanje sredstev, namenjenih oglaševanju destinacije na spletnih straneh prevoznika, prihajalo do znatnih zviševanj prvotno dogovorjene cene. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so zahteve s strani irske letalske družbe za Aerodrom Maribor kljub izdatni pomoči Mestne občine Maribor, Slovenske turistične organizacije (STO) in ministrstva za gospodarstvo postale za slovensko stran nesprejemljive.

Kot so za zurnal24.si povedali na STO, "je bila letalska linija irskega prevoznika Ryanair za Maribor in okolico brez dvoma pomembna. Kljub ukinitvi poletov tega nizkocenovnega letalskega prevoznika na letališče Maribor pa se letalski promet na tem letališču nadalje razvija. Dokaz za to so med drugim na primer izvedeni čarterski leti iz Ukrajine za čas božično-novoletnih praznikov. V smeri čimprejšnje vzpostavitve novih letalskih linij na to letališče bodo potekala tudi prihodnja prizadevanja Slovenije in slovenskega turizma. Tako združenje RAST, g. i. z., kot družba Aerodrom Maribor si že od podpisa pogodbe z letalsko družbo Ryanair naprej prizadevata najti dodatne prevoznike, ki bi uvedli redne in čarterske linije na mariborsko letališče."

"Zahteve s strani prevoznika po zviševanju cen so bile velike in popolnoma nerealne glede na dejanske možnosti plačila le-teh. Prav tako koristi, ki so izhajale iz te letalske povezave, niso upravičevale tako velikega zahtevanega zvišanja, ki ga je zahteval letalski prevoznik," so še dodali pri STO.

Na ministrstvu za gospodarstvu so za zurnal24.si potrdili, da so bili seznanjeni s predvidenim umikom Ryanaira. "Glede na to, da sodi razvoj letalskega prometa med temeljne strateške razvojne usmeritve slovenskega turizma, nas ta novica seveda ni razveselila. Od Ryanaira smo glede na visoko zasedenost letal pričakovali nadaljnji razvoj sodelovanja z Mariborom, izkazalo pa se je, da se je Ryanair kljub obljubam odločil drugače. Seznanjeni smo, da je Ryanair že 12 dni po podpisu pogodbe želel od Slovenije bistveno večja finančna sredstva za izvajanje marketinških aktivnosti, kot je bilo določeno v pogodbi."

"Verjamemo in upamo, da bo Maribor postal zanimiva destinacija za kakšnega drugega letalskega prevoznika, saj se je pokazalo, da gre za velik potencial. Na ministrstvu za gospodarstvo bomo tudi v bodoče prek Slovenske turistične organizaicje namenjali izdatna razvojna sredstva za nove letalske povezave," so še dodali na ministrstvu.

Zahteve s strani prevoznika po zviševanju cen so prihajale kljub več kot 90-odstotni zasedenosti letala, denimo v poletnih mesecih, kar je družba Ryanair razlagala s premajhnim zaslužkom na progi med Mariborom in Londonom. Pri Rastu in Aerodromu Maribor pri tem poudarjajo, da destinacija nima nikakršne možnosti soodločati o ceni letov in da odločitev o ceni letalskih vozovnic v celoti pripada presoji prevoznika.

"Glede na dobro zasedenost letal menimo, da bi bilo možno ceno letalskih vozovnic oblikovati donosnejše, kot je bilo to v primeru letalske povezave Maribor – Stansted s strani družbe Ryanair," sta slovenska partnerja zapisala v skupni izjavi za javnost in hkrati zagotovila, da je slovenska stran ves čas v celoti izpolnjevala svoje pogodbene obveznosti.

Sicer pa z Ryanairom o vsebini zadnje zahteve še potekajo pogajanja, vendar občutnega premika v ceni, ki bi bila za slovensko stran sprejemljiva, ni pričakovati. To pa najverjetneje pomeni ukinitev letov letalske družbe Ryanair na mariborsko letališče s koncem zimske sezone, 27. marcem 2008.

Rast in Aerodrom Maribor si medtem že ves čas prizadevata najti dodatne prevoznike, ki bi uvedli redne linije na mariborsko letališče. Posebno pozornost bodo še naprej namenjali predvsem čarterskim letom, potekajo pa tudi dogovori o ponovitvi letalske povezave iz Ukrajine v poletnih mesecih v obliki verige čarterskih poletov, so še sporočili.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.