Slovenija
25 ogledov

S 1. januarjem bomo plačevali več

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, poslanci, drzavni zbor, izredna Anže Petkovšek
Sprejeto le eno dopolnilo, s katerim bodo plačevanja davka na nepremičnine oproščene humanitarne organizacije.

Po maratonski seji so poslanci s 46 glasovi za in šestimi proti sprejeli zakon o davku na nepremičnine. Novi davek bo uveden s 1. januarjem 2014, državi in občinam pa bo prispeval skupaj okoli 400 milijonov evrov letno. Tudi ob sprejemanju zakona je opozicija opozarjala predvsem na osnovo za obdavčitev, ki da je nepravična in vprašljiva.

Poslanci so soglasno sprejeli le dopolnilo SLS, s katerim bodo humanitarne organizacije oproščene davka na nepremičnine. Kot so poudarjali v SLS, je nesprejemljivo, da bi morale te organizacije plačevati davek na nepremičnine iz sredstev, ki jih sicer namenjajo za humanitarno pomoč.

V zakonu tako ostajajo zapisane stopnje davka, kot jih je predvidela vlada. Za stanovanjske nepremičnine je denimo predvidena obdavčitev v višini 0,15 odstotka posplošene tržne vrednosti nepremičnine, ki je bila ugotovljena z množičnim vrednotenjem nepremičnin.

Stanovanj, v katerih lastniki ne bivajo, bodo obdavčena po nekajkrat višji stopnji, a še vedno nižji, kot pa je predvidena za poslovne in industrijske objekte.

Najbolj sporna davčna osnova

Davčna osnova bo posplošena tržna vrednost, zapisana v registru nepremičnin. Za stanovanjske stavbe bo osnova v prvih dveh letih nižja, in sicer bo za leto 2014 znašala 80 odstotkov, za leto 2015 pa 90 odstotkov posplošene tržne vrednosti.

Davčna osnova je ena glavnih točk kritik nasprotnikov davka. Opozarjajo namreč, da je posplošena tržna vrednost v veliko primerih daleč od realnega stanja, zaradi česar bo davek nepravičen. Opozicija je izpostavljala, da bi lahko bila osnova tudi tržna vrednost, kot bi jo ocenil pooblaščeni ocenjevalec.

Komentarjev 12
  • ennanova 10:04 16.november 2013.

    Nov zlom na vidikuNajmočnejši borzni indeksi, na primer ameriški Dow Jones, podirajo nove rekorde. Nikoli v zgodovini še niso bili na tako visokih ravneh. Zdi se, kot da je krize morda konec. A resnica je povsem drugačna.Vzroki te ...prikaži več nove borzne evforije pa niso v gospodarskem okrevanju, temveč v “poplavi” poceni denarja, ki …http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/1292-nov-zlom-na-vidiku

  • privat 08:36 16.november 2013.

    to je njihov namen...v tem namenu pa so samo mali ljudje!! Veliki bodo samo še večji in prav ti veliki so to situacijo zakuhali!

  • mirko 17:42 15.november 2013.

    Model za cenitev nepremičnin, ki je bil narejen s strani Gursa je milo rečeno amaterski. Pojdi na GURS in jih zaprosi naj ti dajo na razpolago vse modele za cenitev in jih preštudiraj, če si tega sposoben. Ugotovil boš, da ...prikaži več so ti modeli daleč od realnega stanja na trgu nepremičnin danes. Poleg tega so popis nepremičnin delali na terenu najeti študentje preko študentskih organizacij, kateri pa mnogi izmed njih sploh niso vedeli razliko med bruto in neto tlorisno površino. največja napaka pri teh modelih pa je, da premalo upošteva pri razlikah dejanske vrednosti nepremičnine glede na mikrolokacijo nepremičnine. Ni vseeno če imaš hišo nekje na strmini ali ob vznožju na ravnini, pa čeprav je med njima samo par sto metrov razlike po oddaljenosti. Vrednosti lahko zaradi tega odstopata tudi več kot 50%