Slovenija
7890 ogledov

S 1. julijem pomembna sprememba v potniškem prometu

avtobus Saša Despot
S 1. julijem ministrstvo za infrastrukturo uvaja dve vozovnici, ki potnikom prinašata dodatne ugodnosti pri uporabi javnega potniškega prometa.

Od 1. julija dalje bo mogoče za potovanje z medkrajevnim avtobusnim javnim potniškim prometom in domačim železniškim prometom kupiti dve novi vozovnici, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo. 

Prva novost je vikend vozovnice za družine in skupine potnikov. Vozovnica bo omogočala družinam oziroma skupinam potnikov do pet oziroma do 10 oseb, med katerimi je vsaj en otrok v starosti do 14 let, neomejeno število potovanj z medkrajevnim avtobusom ali z vlakom ob sobotah, nedeljah in praznikih v obdobju štirih zaporednih dni. Za vozovnico bo treba odšteti 15 evrov za skupine do pet oseb in 30 evrov za skupinbe do 10 oseb. 

Druga novost je vikend popust v višini 75 odstotkov. Potujoči bodo vse sobote, nedelje in praznike v obdobju od 1. julija 2021 do 30. junija 2022 lahko potovali s 75-odstotnim popustom na vseh enotnih vozovnicah v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometom. S tem želijo dodatno spodbuditi ponovno oživitev javnega potniškega prometa po epidemiji covida-19 kot ene najbolj trajnostne oblike mobilnosti. Glede na odziv potujoče javnosti se bo ministrstvo odločilo o trajni uvedbi popustov in ugodnosti. 

Slovenske železnice, vlaki, vlak | Avtor: Slovenske železnice Slovenske železnice

Z novim šolskim letom nove spremembe

Ministrstvo bo z novim šolskim leto poenostavilo sistem subvencioniranih vozovnic za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih. Vse subvencionirane relacijske vozovnice bodo nadomeščene z eno samo vozovnico, ki bo veljala za neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije. Vozovnica bo veljala skozi celo leto, ne le do konca šolskega leta. Cena te vozovnice bo 25 evrov na mesec. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.