Slovenija
70 ogledov

S 5G bo pametni dom še boljši

Huawei Huawei
Prihajajoča tehnologija pete generacije mobilnega omrežja bo dom naredila pametnejši in bolje povezan. Pametne naprave, ki jih uporabljamo že zdaj, pa bodo še bolj uporabne.

Tehnologija pete generacije se bo razširila na vsa področja delovanja in bo s svojimi ključnimi prednostmi, kot so hitrosti prenosa podatkov, manjša zakasnitev, zaradi česar so odzivni časi krajši, in večja pasovna širina, prinesla številne prednosti tudi v pametni dom.

Tehnologija 5G, pri kateri je vodilni proizvajalec kitajski Huawei, ni samo hitrejša, ampak je tudi bistveno učinkovitejša. Njena velika prednost pa je, da lahko zaradi zmožnosti sobivanja z drugimi signali brez motenj sočasno obvladuje več uporabnikov kot trenutna 4G.

Močna brezžična povezava je nujna

To je dobra novica tudi za pametne domove, v katerih imamo že danes poleg prenosnikov in pametnih telefonov tudi naprave za internet stvari (IoT), kot so pametni zvočniki, ure, svetilke, prenosniki, stikala, vtičnice in ključavnice. Seznam pametnih naprav se samo podaljšuje, saj imajo pametno tehnologijo vgrajeno tudi že hladilniki in mikrovalovne pečice. Vse te naprave pa potrebujejo močno in zanesljivo brezžično povezavo.

Trenutne naprave v pametnih domovih uporabljajo različne omrežne protokole, kot so Wi-Fi, Bluetooth in drugi, zaradi česar je njihova medsebojna povezljivost slaba. Novo širokopasovno območje, ki ga bo podprl 5G, pa bo vsaki napravi omogočilo, da se poveže neposredno na 5G in za bolj zanesljivo povezavo obide Wi-Fi. To tudi pomeni, da se bodo lahko vse naprave povezale z istim protokolom in tako bolj učinkovito sodelovale med seboj.

Vsaka milisekunda šteje

Druga pomembna prednost, s katero bo 5G izboljšal pametne domove, je nizka zakasnitev oziroma večja odzivnost. To je dobrodošlo za nadzorne video sisteme, da se slika na zaslonu pravočasno osveži. Ker želimo vedeti, kaj se dogaja okoli našega doma, pa tudi v našem domu, ko nas ni doma, je za nadzorne kamere vsaka milisekunda pomembna. V teoriji 5G prinaša odzivno stopnjo milisekunde ali dveh milisekund, kar je občutno hitreje v primerjavi z trenutno domačo povezavo, katere odzivnost je nekje med 10 in 20 milisekund. Tako bodo uporabniki, ki imajo doma nameščen video nadzor, o nenavadnem dogajanju obveščeni v realnem času.

Zaradi manjše zakasnitve in zanesljivejše povezave bodo torej naprave v pametnem domu veliko bolj uporabne in prav tako povezane med seboj ne glede na to, koliko ljudi naenkrat uporablja internet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.