Slovenija
38 ogledov

'S ceno nas zavajajo!'

Predstavniki civilne iniciative s Tonetom Gorencem (v sredini) pred njegovo hišo Žurnal24 main
Na Elektru Ljubljana trdijo, da je pod zemljo desetkrat dražje, medtem ko se civilna iniciativa ne strinja.
"Gradnja 2 x 110 kV daljnovoda RTP Bršljin–RTP Gotna vas bo po načrtovani različici stala 5,5 milijona evrov. Ocena izvedbe kabliranja na celotni trasi pa znaša 26 milijonov evrov," pravi Iztok Bartolj, izvršni direktor organizacijske enote za obratovanje in razvoj distribucijskega omrežja pri Elektru Ljubljana.

Za razliko v ceni – 20 milijonov evrov – Bartolj meni, da je navadnemu Zemljanu težko razumljiv pojem, zato pojasnjuje, da je to 20 NLB primerov Kramar, 160 dvosobnih stanovanj, 2.600 twingov ... "Tudi če bi bila naša država tako bogata, da bi si to lahko privoščila, je primer vreden tudi ekonomskega premisleka. Ker pa tega denarja preprosto ni, zgolj izgubljamo dragoceni čas, ko bi lahko že kaj naredili," meni Bartolj.

Drugje je ceneje
"Pri predstavitvi naložbe so prikazali le začetni investicijski vložek, pa še tega v pretirani različici, saj v nobeni drugi državi Evropske unije razlika med stroški gradnje daljnovoda in kablovoda ni tako velika," pravi Marko Vide iz civilne iniciative za vkop daljnovoda, kjer so prepričani, da na Elektru Ljubljana s podatki o desetkratni ceni zavajajo javnost, da bi ta opustila svoje zahteve po vkopu.

Elektro Gorenjska, kot dodaja Vide, v svojih strokovnih mnenjih predstavlja stroške gradnje kablovoda le kot od tri- do šestkrat višje od primerljivega daljnovoda, in to na zahtevnejšem terenu, kot je ta med Bršljinom in Gotno vasjo. "Pri teh izračunih pa ne bi smeli zanemariti niti stroškov vzdrževanja, ki so pri klasičnih daljnovodih približno tisoč evrov na kilometer na leto, pri kablovodih pa sto evrov na kilometer," dodaja Vide.

Župan išče kompromis
"Zemeljski vod je toliko dražji, da bi celotna naložba to težko prenesla. Dejstvo je, da v celoti ne bo možno ugoditi vsem krajanom, delno pa bo vod moral iti v zemljo," pravi župan Alojz Muhič. Dodaja, da je na daljnovod treba gledati z dveh zornih kotov: zavarovanja zdravja občanov in elektrozanke za trajno oskrbo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.