Slovenija
22 ogledov

S Ceroda jim smrdi

Na Cerodu se je zbralo okoli sto nezadovoljnih okoličanov, čeprav so jih pričako Žurnal24 main
Upor. Civilna iniciativa zbira podpise zaradi neznosnega smradu. Sledi javna razprava.

“S Ceroda se širi tako neznosen smrad, da ne moremo odpreti oken, otroci se ne morejo igrati na dvoriščih, perilo pa je nemogoče sušiti zunaj,” so negodovali krajani desetih vasi s šentjernejske strani Ceroda, ki so se v petek zbrali na odlagališču Cerod, kamor je direktor Alojz Turk na dan odprtih vrat sicer povabil samo prebivalce Tolstega Vrha in Žerjavina.

Zbrali podpise
Prebivalci teh vasi – okoli tisoč jih je – so se prav tako podpisovali pod zahteve Civilne iniciative (CI) za čisto okolje in zdravo življenje. Med drugim zahtevajo odpravo smradu z odlagališča, nadzor nad vsebino deponiranih odpadkov in omejitev pripeljanih količin.

“Nevzdržni smrad se širi od poletja. Menimo, da je ta sprememba nastala zaradi znatno večjega dovoza smeti, ki jih sem pripeljejo iz drugih slovenskih občin,” nam je povedal Zdenko Antončič, predstavnik CI.

Nemudoma 2. fazo
“Ni ga odlagališča, ki bi bilo brez vonja, a delamo vse, da bi z dodatnimi ukrepi smrad omejili,” je zbranim zatrdil Turk. Tako on kot župan Franc Hudoklin sta se z zbranimi strinjala, da je rešitev le čimprejšnja izgradnja druge faze Ceroda, ki bo prinesla mehansko biološko obdelavo odpadkov.

Da bi se zavlačevanje priprave dokumentacije končalo, je Hudoklin predlagal, da na javno razpravo na to temo v šentjernejski kulturni center povabi vse odgovorne, od ministra navzdol. “Če tam ne bomo sprejeli ustreznih sklepov, se lahko zgodi, da bodo ljudje odlagališče zaprli,” je dejal, zbrani pa so to podprli z glasnim odobravanjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.