Slovenija
27 ogledov

S culo na peti kontinent

avstralski konzulat Boštjan Tacol
Slovenci. V zadnjem času množično odhajajo s trebuhom za kruhom v Avstralijo.

Preseljevanje. "Veliko več kot v prejšnjih letih je povpraševanja po emigraciji in zaposlitvi v Avstraliji," našo neuradno informacijo, da je zanimanja za selitev v Avstralijo vse več, potrjuje častni konzul v Sloveniji Viktor Baraga.

Tudi na slovenskem veleposlaništvu v Avstraliji opažajo več vlog za potne liste kot prejšnja leta: "Za podaljšanje potnega lista pogosto prosijo mlajši slovenski državljani, ki so se v Avstralijo priselili v zadnjih štirih letih."

"Obljubljena dežela"

Kot pravi Baraga, je eden od razlogov gotovo pomanjkanje služb doma, poleg tega "Avstralija tudi po splošnem mišljenju spada med tako imenovane obljubljene dežele".

"Informacije, da bi množično odhajali, nimam. Več jih odhaja le jeseni, ko je pri nas mraz, v Avstraliji pa toplo," pa pravi Blaž Jemc iz STA Ljubljana, ki organizira tečaje jezika in delo v Avstraliji. "Za Slovence ni neke preproste opcije, da bi šli kar dol in dobili delovni vizum. Če kdo hoče iti delat v Avstralijo, mora imeti delodajalca ali zaposlitev na področju deficitarnih poklicev, in kar nekaj časa traja, da se uredi delovni vizum," pojasnjuje Jemc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.