Slovenija
25 ogledov

S filmi bodo opozorili na begunce

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Festival migrantskega filma Na poti. Ob svetovnem dnevu beguncev Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat pripravljata filmski izbor, s katerim želita opozoriti na problematiko beguncev.

Festival Na poti bo potekal med 14. in 20. junijem na različnih lokacijah v Ljubljani. "S festivalom želimo prek filma in spremljajočih pogovorov z izbranimi gosti opozoriti na aktualne teme, povezane z migracijami, azilom, sprejemom in vključevanjem beguncev v novo okolje," pravijo v društvu Slovenska filantropija.

V okviru festivala želijo še razširiti to pojmovanje beguncev in ga posvetiti vsem ljudem, ki so bili iz različnih razlogov prisiljeni zapustiti svoje domove in iskati zatočišče drugje.

Prikazali bodo filme in krajše video izdelke različnih žanrov, ki bodo na različne načine osvetlili osrednje teme festivala. Te so: (prisilne) migracije, azil in begunci. Projekcije filmov bodo povezali s serijo delavnic, debat in okroglih miz.

Projekcije izbranih filmov in javni pogovori:
14. junij ob 17.00: Problem: Pričevanje Saharcev (El Problema: Testimonio del pueblo Saharaui) in pogovor z Jordijem Ferrerjem (avtor filma), Ervinom Hladnikom Milharčičem in Erikom Valenčičem o migracijah z vojnih in konfliktnih področij.
15. junij ob 19.00: Prišleki (Les arrivants) in pogovor z dr. Mojco Pajnik, Titom Brecljem, Aido Hadžiahmetović in ostalimi gosti o sprejemu in vključevanju beguncev in migrantov v družbo.
16. junij ob 20.00: Dar fur: vojna za vodo in pogovor s Tomom Križnarjem, Suleimanom Jammousom, Živo Gobbo, dr. Dušanom Plutom in ostalimi gosti o okoljskih migracijah in beguncih.
17. junij ob 17.00: Little alien in pogovor z mag. Nežo Kogovšek, Tino Michieli, Goranom Bosanacem in predstavnikom Visokega komisariata ZN za begunce o evropskih azilnih politikah.

Celoten program si lahko ogledate na tej povezavi.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.