Slovenija
45 ogledov

S flaško po mleko

V Postojni mlekomat že stoji. Prihodnji teden ga dobi Ajdovščina, v roku enega m Žurnal24 main
Prihodnji teden ga bo Erik Slejko postavil v Ajdovščini, kmalu pa še v Novi Gorici.

Prihodnji teden bo začel delovati prvi mlekomat na Goriškem. Na tržnici v Ajdovščini ga bo postavil  Erik Slejko, rejec živine iz Velikih Žabelj, ki namerava v roku enega meseca prvi mlekomat postaviti tudi na novogoriški tržnici.

Slejko ima skoraj 200 glav živine in pridela od 800 do tisoč litrov mleka na dan; to za zdaj konča v vipavski mlekarni. Trenutno dobi za liter 25 centrov, v mlekomatu pa bo sveže mleko na voljo po 80 centov.

"Ne gre samo za razliko v ceni, saj se vse več ljudi zanima za izdelke neposredno s kmetij. Sam bom vsak dan dostavljal sveže mleko, medtem ko tisto, ki je naprodaj v trgovinah, stoji od štiri do pet dni, preden pride na police," je povedal.

Investicija v mlekomat, vreden 20 tisoč evrov, ob prodanih sto litrih na dan, se mu bo povrnila v enem letu. V Novi Gorici računa tudi na italijanske kupce, saj onkraj meje v bližini takšne ponudbe ni, čeprav je v Italiji že več kot 1.200 mlekomatov. Če se bo izkazalo, da gre mleko dobro v promet, načrtuje v Novi Gorici postavitev še enega.

Mlekomat vam da še plastenko
Kupcem nalije mleka glede na vloženo količino denarja. Steklenico prinesejo s sabo, za dvajset centov pa iz mlekomata dobijo tudi plastenko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.