Slovenija
20 ogledov

S kraljico je prijetno govoriti

Marjan Šetinc je kraljico spoznal, ko je bil veleposlanik Slovenije v Londonu (o Žurnal24 main
Ne more se zgoditi, da bi britanska kraljica Elizabeta II. zamenjala Slovenijo in Slovaško, je pred bližnjim kraljičinim obiskom Slovenije povedal Marjan Šetinc, nekdanji veleposlanik v VB.
V Slovenijo 21. oktobra prvič pride britanska kraljica Elizabeta II. Z njo ste se srečali vsaj desetkrat. Kakšen vtis je pustila na vas?

Je zelo neposredna, sprašuje in pričakuje diplomatske odgovore. S kraljico je prijetno govoriti, je razgledana, veliko ve. Akumulira ogromno informacij. Seveda ima svoj kabinet, ki skrbi za vse podrobnosti in ki tudi pripravlja vse informacije zanjo, da ve o človeku ali državi najpomembnejše podatke. Pri njej ni mogoče, da bi se zmotila glede Slovenije ali Slovaške!

Ali film Kraljica po vašem odseva njen značaj?

V filmu jo je neverjetno dobro in zelo avtentično odigrala Helen Mirren. Vem, da je bila tudi kraljica sama zadovoljna s tem, kako je bila upodobljena.

Ob kakšnih priložnostih pa ste se srečevali s kraljico?

Vsak veleposlanik njej kot šefu države predaja poverilno pismo. Britanci ničesar ne prepustijo naključju. Uradniki iz kraljičinega protokola vas vsega naučijo: kako se je treba obnašati, koliko se prikloniti, povedo, kakšen je vrstni red vstopanja, kdo gre z vami, kdo odpira vrata ... Takrat še ni bilo fotografiranja, ki pa je zdaj del tega protokola. Pogovor seveda po “ inštrukcijah” mora biti nevtralen.

Kako pa je bilo to videti v vašem primeru?

Šef protokola je pome in po soprogo ter še enega diplomata prišel kar s kočijo in nas pripeljal do Buckinghamske palače. Bil sem zelo lepo sprejet, imela je veliko informacij o meni, ker sem v Britaniji hodil v šolo, Atlantic College, ki ji je nekaj časa predsedoval princ Charles. Vedela je, kdo sem, in imela sva zelo neposreden prvi stik.

Kako pa je treba biti ob tej in drugih priložnostih oblečen?

Vsako leto kraljica organizira vrtno zabavo. Za navadnega državljana je povabilo življenjski dogodek, za veleposlanike pa dogodek, ki se ga ne zamudi. Ženske morajo imeti rokavice in klobuke, moški pa frak – seveda dopoldansko ali večerno različico. Enkrat se je z mano, soprogo in prijateljem, danskim veleposlanikom, pogovarjala od 5 do 7 minut, kar je ogromno glede na to, da je bilo na zabavo povabljenih okrog osem tisoč ljudi, in prav vsak si je želel delček pozornosti.

Kaj pomeni obisk za Slovenijo?

O tem ne morem govoriti, a je zelo verjetno, da bo naš predsednik obiskal Združeno kraljestvo. Kraljica na leto povabi le 2 ali 3 predsednike držav.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.