Slovenija
48 ogledov

S kršenjem pogojev ob evre

"Denar je bil porabljen namensko, v skladu s pogodbo o financiranju," se je odzv Žurnal24 main
Janković ali Lukšič. Zaradi preiskave Evropske komisije bo eden ob denar.

Stadion Stožice. Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) je v raziskavi razpisa ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ), ki ga je zahtevala Evropska komisija, odkrila tri kršitve. Na razpisu je MŠŠ z 9,4 milijona evrov sofinanciralo gradnjo stadiona v Stožicah, od tega z osmimi milijoni evrov evropskega denarja.

Nedvoumno so odkrili kršitev pogoja razpisa – pridobitev uporabnega dovoljenja. “Ker ga upravičenec še nima – pač pa ima zgolj odločbo o poskusnem obratovanju, ki ni enakovreden dokument uporabnemu dovoljenju –, smo predlagali korekcijo v višini 10 odstotkov izplačanih sredstev,” so povedali v SVLR. Ugotovili so tudi, da sta bila kršena še dva pogoja: zaprta finančna konstrukcija in vrednost projekta, nižja od 45 milijonov evrov. S tem se na MŠŠ ne strinjajo, zato so v SVLR za mnenje zaprosili še sektor za investicije na ministrstvu za finance.

MŠŠ je denar za gradnjo stadiona že izplačalo Mestni občini Ljubljana (MOL), povračila iz Bruslja pa še niso zahtevali. Ali ugotovitve SVLR pomenijo, da bo morala mestna občina ta denar vrniti ministrstvu za šport ali da tega dela denarja ministrstvo iz Bruslja le ne bo dobilo vrnjenega in ga bodo morali prispevati iz proračuna, za zdaj še ni jasno, saj nam včeraj popoldne z MŠŠ niso odgovorili.

Morda celo ob ves denar
Če bodo mnenju SVLR na finančnem ministrstvu pritrdili, to pomeni stoodstotno vračilo, pojasnjujejo v SVLR. V službi so nam sicer že pred časom pojasnili, da so pravila za vračanje evropskih sredstev taka, da če se nepravilnosti ugotovi pri upravičencu, denar vrne upravičenec, torej MOL, če pa ugotovijo sistemsko nepravilnost, sredstva vrača odgovorna institucija, torej MŠŠ. V SVLR so ugotovitve raziskave že poslali Evropski komisiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.