Slovenija
207 ogledov

S. p. lahko ima en račun, a bo ta javen

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Samostojnemu podjetniku, ki bo zaprl poslovni račun in za poslovanje uporabljal osebni račun, ne grozi nobena globa. Bo pa ta osebni račun postal javen.

Samostojni podjetnik lahko zapre poslovni račun in za poslovanje uporablja osebni račun ter mu ni treba skrbeti, ali bo ta račun označen z A ali s T. 

Pred časom smo poročali, da samostojnemu podjetniku zaradi sprememb zakona o davčnem postopku ni treba imeti več ločenega računa za poslovanje, a so nam na Ajpesu povedali, da mora biti označen s črko T in ne s črko A, ki se uporablja za osebne transakcijske račune. Podatki o transakcijskih računih vseh, ki so vpisani v poslovni register, morajo namreč biti javni in brezplačno dostopni. Osebni računi, ki so označeni s črko A, pa so varovani kot osebni podatek in Ajpes jih ne sme objaviti, tudi če bi jim imetnik računa dal dovoljenje, ampak mora s. p. spremembo računa opraviti na banki. In kaj, če je ne? 

Račun bo avtomatično postal javen

Na ministrstvu za finance so nam pojasnili, da bo osebni račun, ki ga bo za poslovanje uporabljal samostojni podjetnik, avtomatično postal javen. 

Register TRR  | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
"Če bo torej podjetnik posameznik oziroma zasebnik ocenil, da je zanj ugodneje imeti en transakcijski račun (samo osebni račun), ki ga bo uporabljal tudi v poslovne namene, bo zaradi varnosti pravnega prometa ta postal podatek, ki v kontekstu opravljanja poslovne dejavnosti ne bo predmet varstva po določbah Zakona o varstvu osebnih podatkov, glede na določbe Zakona o plačilnih storitvah in sistemih pa bo tudi postal del registra transakcijskih računov, ki je javno dostopen," so pojasnili. "Sankcija za samostojnega podjetnika posameznika ni predvidena," so še dodali. 

Kaj pomeni, da bo osebni račun javen

Da je račun javen, pa ne pomeni, da bodo javne tudi vse transakcije, ampak bo lahko vsak dobil podatek o številki računa, kdaj je bil odprt in pri kateri banki, ali je morda blokiran, javni pa bodo tudi matična številka, davčna številka in naslov samostojnega podjetnika. Te podatke (razen številke transakcijskega računa, če ta ni poslovni račun) je mogoče sicer že zdaj dobiti tudi v poslovnem registru, ki ga vodi Ajpes). 

Preberite še: 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.