Slovenija
23 ogledov

S peticijo proti bolečinam

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Porodi. V Mariboru epiduralna analgezija na voljo le med 7. in 15. uro.

Maribor. “Popoldne in konec tedna v mariborski porodnišnici pri porodu ni mogoče dobiti epiduralne analgezije, šlo pa naj bi za varčevalni ukrep,” so nas obvestile mamice, ki so bile nad novico v šoli za bodoče starše šokirane. Na vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so zato naslovile peticijo s prošnjo za vnovično 24-urno zagotovitev te pomoči.

Primanjkuje anesteziologov
S peticijo nismo seznanjeni, razlog za tak način dela pa je v pomanjkanju anesteziologov. Potrebovali bi jih vsaj pet, ki bi delali izključno porodno epiduralno analgezijo, da bi lahko zagotovili 24-urno oskrbo. Zdaj poleg svojega rednega dela na tem področju dela šest zdravnikov anesteziologov, ki so zunaj rednega delovnega časa med 7. in 15. uro v stalni pripravljenosti,” pravijo v UKC Maribor.

To je storitev, ki bi morala biti v vseh porodnišnicah na voljo 24 ur na dan; mamicam smo to dolžni omogočiti.
Janez Lavre, direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec

A s prvim septembrom menda tudi te stalne pripravljenosti ne bo več. “Težko karkoli komentiram, drži pa, da se anestezija daje samo v rednem delovnem času. Potekajo sicer pogovori, da bi se to znova uredilo, a je veliko odvisno od vodstva,” pa pove anesteziologinja, ki ne želi biti javno izpostavljena. Kot smo še izvedeli, anesteziologi naj ne bi naredili izjeme niti, če bi jih bodoči očka prišel iskat na dom.

Na Koroškem in v Pomurju 24 ur
Drugače pa je v porodnišnicah v Slovenj Gradcu in Murski Soboti. “Imamo dovolj anesteziologov, tako da je epiduralna analgezija na voljo 24 ur na dan,” pravi Goran Larnsak, predstojnik oddelka za perioperativno medicino Splošne bolnišnice Murska Sobota, kjer so lani opravili petino vseh porodov z epiduralno analgezijo.

Epiduralno analgezijo mogoče kadarkoli dobiti tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. “Zanjo se je treba dogovoriti z anesteziologom, a je na voljo 24 ur na dan,” pove Janez Lavre, direktor slovenjgraške bolnišnice, kjer bi sicer potrebovali še tri specialiste anesteziologe, saj trenutno pogodbeno delajo tri upokojene zdravnice.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.