Slovenija
16 ogledov

S peticijo proti omejevanju akademske svobode

Akademiki s peticijo opozarjajo na omejevanje njihove akademske svobode. Žurnal24 main
Več kot petdeset profesorjev je podpisalo peticijo proti omejevanju akademske svobode in zapiranju akademskega prostora.

Kot sta v sporočilu za javnost zapisala akademik Janko Kos in profesor Borut Rončević, je peticija nastala predvsem kot odziv na dogodke zadnjih mesecev,"ko je prišlo do skrajno zaskrbljujočih teženj dela politike in vodstev štirih univerz, ki po naši oceni ne bodo ogrozili le nekaterih pozitivnih trendov zadnjih let, temveč tudi svobodo slovenskih visokošolskih učiteljev in raziskovalcev".

Peticija je tako po besedah Kosa in Rončevića predvsem posledica delovanja moči, ki nasprotujejo širjenju visokega šolstva v regijska središča, prepovedujejo svojim zaposlenim sodelovanje z nekaterimi akademskimi ustanovami, vodijo gonjo proti Novi univerzi in "pripravljajo takšne zakonodajne pobude (zakon o univerzi, spremembe zakona o visokem šolstvu), ki vodijo v nevarno monopolizacijo in politizacijo visokega šolstva". Za dodatne podrobnosti peticije, ki jo je podpisalo petdeset doktorjev znanosti in uveljavljenih umetnikov, smo se obrnili tudi na Janka Kosa, ki nam je povedal, da bodo njene podrobnosti razkrili na ponedeljkovi novinarski konferenci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.