Slovenija
40 ogledov

S peticijo proti Počku in Baču

V civilni iniciativi, ki jo vodi Jože Smrdel, pravijo, da nerazumen načrt ogroža Žurnal24 main
Naša dolina. Zaživela civilna iniciativa za ukinitev vadišča. Mors pomirja.

Predstavniki več kot 20 vaških in krajevnih skupnosti ter številnih društev iz občin Pivka, Ilirska Bistrica in Postojna so se združili v civilno iniciativo (CI) Naša dolina, ki se zavzema za ukinitev vseh vojaških dejavnosti na poligonih Poček in Bač ter njuno zaprtje. Kaplja čez rob je bil osnutek državnega prostorskega načrta (DPN) za vadišče, s katerim želijo na ministrstvu za obrambo (Mors), kot trdijo, vadišče dejansko tehnološko posodobiti in zagotoviti visok standard varovanja okolja. V CI temu ne verjamejo.

Tudi na Greenpeace
Pomoč. Katja Jordan iz CI je povedala, da bodo pomoč poiskali pri nevladnih organizacijah, tudi v tujini. Z organizacijo Alpe Adria Green že sodelujejo, obrnili se bodo tudi na Greenpeace, Fundacijo Brigitte Bardot za zaščito divjih živali in druge.

Gospodarska škoda
“S sprejetjem DPN bo povzročena tudi nepopravljiva gospodarska škoda, saj bo nov režim omejeval gospodarjenje na kmetijskih površinah in v gozdovih, onemogočeno bo koriščenje čebeljih pasišč in lovskih revirjev, ovirana bo paša goveda, konj in drobnice ter turistična in druge dejavnosti,” so prepričani. Čeprav na Morsu trdijo, da se obseg dejavnosti ne bo povečal, v CI menijo nasprotno. Kakovost življenja prebivalcev se bo po njihovem mnenju občutno poslabšala, zato bodo že ta teden začeli zbirati podpise pod peticijo za ukinitev vadišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.