Slovenija
68 ogledov

S Pipistrelom okoli sveta

Pipistrel Virus SW914 Reuters
V dveh mesecih, morda treh, bo Matevž Lenarčič s Pipistrelovim ultralahkim letalom virus SW 914 preletel sedem celin in na njih 60 držav. Na svoj drugi takšen polet okoli sveta bi se moral odpraviti danes, a je start prestavil.

Polet je pilot Matevž Lenarčič poimenoval GreenLight WorldFlight. Med celoletnimi pripravami na sto tisoč kilometrov dolgo potovanje je bilo najbolj zamudno pridobivanje dovoljenj za let čez določene države in ozemlja. Projekt je sicer v celoti vreden okrog dva milijona evrov. S potovanja se bo Lenarčič vrnil s številnimi fotografijami in izsledki raziskav.

Med zanimivejšimi podatki o njegovem podvigu je dejstvo, da bo na poletu proti zahodu šestkrat preletel ekvator ter ob tem poleg 60 držav na sedmih celinah preletel tudi Antarktiko in najvišji vrh sveta Mount Everest, 120 nacionalnih parkov in tri oceane.
Ker letalo v svoji kategoriji porabi najmanj goriva na preleteno razdaljo, ima projekt tudi ekološko noto. Gre namreč za Pipistrelovo letalo virus SW 914, ki tehta le 290 kilogramov in doseže hitrost do tristo kilometrov na uro. S Pipistrelom povezane ekipe po vsem svetu bodo spremljale varnost in siceršnje dogajanje, v stalnem stiku s potekom pa bodo tudi konstruktorji in drugi strokovnjaki iz podjetja Pipistrel v Ajdovščini.

Prelet sveta odložen

Polet bi se moral začeti že danes, a se vzlet z letališča Jožeta Pučnika Ljubljana ni zgodil, ker je bil zaradi zapletov z zavarovanjem odpovedan. Vzlet je tako po poročanju STA prestavljen na petek, pri tem pa Lenarčič upa, da mu bo do takrat uspelo pridobiti potrebna zavarovanja.

Po Lenarčičevih navedbah je Zavarovalnica Triglav po treh mesecih zagotavljanj, da bo priskrbela potrebna zavarovanja, 31. decembra sporočila, da je uredila le obvezno zavarovanje, ostalo pa da ne želi. Kot še navaja STA, preko novega leta ni bilo mogoče urediti zavarovanj drugje, zato so morali polet prestaviti, in sicer predvidoma na petek. Lenarčič pri tem upa, da mu bo v dveh dneh uspelo pridobiti potrebna zavarovanja pri drugih zavarovalnicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.