Slovenija
32 ogledov

S Pipistrelovim letalom čez Severni pol

Matevž lenarčič Saša Despot
Pilot in fotograf Matevž Lenarčič ter ajdovsko podjetje Pipistrel se lotevata novega projekta. Lenarčič namerava v okviru projekta GreenLight WorldFlight - North Pole s Pipistrelovim letalom preleteti Severni tečaj, pri čemer bo meril izpuste črnega ogljika. Merjenje bo opravil z napravo, ki jo je razvilo ljubljansko podjetje Aerosol.

Lenarčič bo s Pipistrelovim letalom virus SW z ljubljanskega letališča poletel 19. aprila, v lahkem, 300-kilogramskem letalu bo preletel Norveško, Severni tečaj, Kanado, Atlantik, Irsko, nato pa bo priletel nazaj v Slovenijo.

Spremljal bo vplive globalnega segrevanja

Namen projekta je spremljanje podnebnih razmer in vplivov globalnega segrevanja. Arktika je namreč pomemben ustvarjalec vremena, spremembe ledenega pokrova imajo lahko znaten vpliv na hitrost in smer oceanskih tokov, kar vpliva na življenje po vsem svetu, so zapisali na spletni strani projekta in dodali, da so ekspedicije lahkih letal na Severnem tečaju redke. V okviru poleta bo Lenarčič meril izpuste črnega ogljika, kar mu omogoča tehnološki razvoj na področju tovrstnih meritvenih naprav, ki so še pred nekaj leti tehtale veliko več kot danes.

Svet že obletel

Lenarčič se je sicer že v preteklosti loteval velikih podvigov. Nazadnje se je lani s Pipistrelovim letalom podal na 100.000 kilometrov dolgo večetapno pot okoli sveta. Na polet se je pripravljal skoraj eno leto, vzlet pa je moral trikrat prestaviti. Na poti je šestkrat preletel ekvator, več kot 60 držav na sedmih celinah, 120 nacionalnih parkov in tri oceane. Med drugim mu je uspelo preleteti tudi najvišjo goro sveta Mount Everest.

Komentarjev 1
  • kapuhs 20:32 09.april 2013.

    Ta zadnji stavek malo zbode. Namreč, nikjer ni bilo nobenega posnetka, kako je letel čez Everest. Ker veste v čem je problem na 9000 metrih za takšne avijončke na propeler? Redek zrak... Drugače letijo na višini 3500 m max.