Slovenija
195 ogledov

S pipo in pivom na Pink

Vasja Dolinar Saša Despot
Ekipa treh slovenskih inovatorjev je izumila pipo za točenje piva, ki napolni 20 kozarcev piva na minuto – brez pene, več deset pa jih bodo uporabili tudi organizatorji koncerta Pink na münchenskem stadionu, ki sprejme 72 tisoč ljudi.

 “Z Bucem (Martinom Janežičem, op. a.) iz skupine Sausages sva veliko hodila po koncertih in povsod je bila ista težava. Najprej v eni vrsti čakaš na kupon, potem se seliš v drugo vrsto za pivo, tretja slabost pa je ta, da dobiš toplo pivo. Mi smo zadevo obrnili na glavo in na sistem monster cooling, ki lahko nenehno ohlaja pivo, dodali filter za točenje piva.”

Tako se je po besedah Vasje Dolinarja začela pot do razvoja pipe za ekspresno točenje piva quick tap, ki iztoči kar 20 pollitrskih kozarcev na minuto in je ne bi bilo, če poleg Dolinarja ne bi bilo Anžeta Strniše in Boruta Slabanje, “treh pobov, starih od 35 do 39 let”, združenih pod imenom In Pipe. “Rezultat je, da s tem točenjem ne moremo pokasirati piva tako hitro, kot ga lahko točimo, zato smo razvili še plačilni sistem, zapestnico, na katero naložiš denar in s katero plačuješ pri sami pipi,” inovacijo, ki se je realizirala le 14 dni po ideji, da je bila primerna za prodajo, pa je trajalo še štiri mesece, opisuje Dolinar. “Pipa je v postopku pridobivanja patenta, smo pa z urada pred dvema mesecema dobili izjavo, da imamo 98-odstotno možnost podelitve patenta,” še pravi Dolinar in kot bistven podatek izpostavlja to, da jih v času, ko par klasičnih pip izprazni štiri sode, par njihovih izprazni 21.


Pivo bodo točili tudi v Münchnu

In tako kot je hitra pipa, se trojici obeta hiter preboj – doma in v tujini: “18. maja gremo delat na koncert Pink v München. Lastnik keteringa, ki pokriva Olympiapark in je obenem tudi lastnik Allianz Arene, je za nas izvedel v Planici, kjer smo letos pomagali enemu od znancev,” pravi Dolinar, ki na Slovenijo ne računa bistveno: “Zdaj smo prišli že v to fazo, da se je toliko razvedelo, da bomo delali na Gospodarskem razstavišču, kjer bo poleti 15 koncertov, bomo pa v Sloveniji delali relativno malo, ker je ta zadeva za našo državo predraga,” pojasnjuje, čeprav ga to dejstvo, kot je videti, ne vznemirja pretirano. Kako bi ga le, ko pa bo na koncertu Pink postregel 70 tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.