Slovenija
12 ogledov

S plastiko pred vhod

Obiskovalci Žal okoli 95 odstotkov odpadnih sveč odložijo v za to namenjene zabo Žurnal24 main
V načrtu postavitev dveh ekoloških otokov za ločevanje odpadkov.

"Ker je pokopališče Žale staro že več kot sto let, njegova komunalna infrastruktura ni v celoti prilagojena modernim potrebam, saj za to ni dovolj prostora," so na vprašanje, zakaj so na pokopališču le zabojniki za sveče in razgradljive odpadke, odgovorili v javnem podjetju Žale. Bralko je namreč zmotilo, da drugih vrst odpadkov na pokopališču nima kam odložiti.

Ekološki otok na vhodu
Kot so pojasnili na Žalah, so zaradi pomanjkanja prostora namestili le zabojnike za zbiranje najpogostejših odpadkov, in sicer sveč in razgradljivih odpadkov. Za vse drugo, na primer plastično cvetje, plastične lončke in vrečke, pa je pred vhodom na stari del pokopališča postavljen ekološki otok. "Je pa njihova količina zanemarljivo majhna," je povedal Robert Martinčič, direktor pokopališke dejavnosti na Žalah.

Kmalu več zabojnikov
Trenutno je na pokopališču postavljenih 147 zabojnikov za razgradljive odpadke in 131 za odpadne nagrobne sveče. V prihodnje pa po Martinčičevih besedah nameravajo postaviti dva ekološka otoka.

"Tudi sicer so na večini pokopališč zabojniki za odpadke zunaj pokopališča in ne znotraj, kot je to na pokopališču Žale," je dejal in dodal, da je njihov sistem za uporabnike prijaznejši, čeprav upravljalcu pokopališča povzroča veliko večje stroške.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.