Slovenija
25 ogledov

S podmornico po vašem telesu

Avstralski znanstveniki so izdelali posebno mikroskopsko podmornico, ki bo lahko Žurnal24 main
Potovanje z mikroskopsko podmornico po vašem telesu bo kmalu realnost. Avstralski znanstveniki so namreč izdelali zmogljiv motorček, ki bo lahko eno minuto poganjal robota po telesu.

Motorček je širok le četrtino milimetra in velja za enega izmed najmanjših na svetu. Poleg motorčka pa bosta glavni del robota premična kamera, ki bo lahko kirurgom poslala posnetke notranjosti vašega telesa, in posebna premična ročica. Z njeno pomočjo bo lahko kirurg za potrebe analize odvzel del tkiva ali pa bo na kakšen notranji organ, ki potrebuje posebno zdravljenje, poslal zdravilo.

Znanstveniki iz Monash University iz Melbourna si prizadevajo, da bi lahko omenjeni pripomoček poleg premikanja po človeški krvi prišel tudi do najpomembnejših žil v glavi. Motorček napravice bo imel sicer toliko moči, da bo lahko plaval v nasprotnem toku krvi. "Pripomoček je manj občutljiv, lažje ga bo upravljati in je za sedemdeset odstotkov manjši od zdajšnjih podobnih pripomočkov," je dejal profesor James Friend z Monash University. "Upamo, da bomo lahko z njim pomagali reševati človeška življenja, saj bomo lahko s pripomočkom prišli v tiste dele človeškega telesa, ki so danes za kirurge popolnoma nedostopni," je še dejal Friend.

Znanstveniki so idejo za miniaturno medicinsko napravico Proteus dobili v filmu Fantastično potovanje iz leta 1966. V njem so zdravniki z injekcijo v pacientovo telo vbrizgali podmornico Proteus z zdravniško posadko, ki je uničevala nevarne tujke v telesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.