Slovenija
13 ogledov

S podpisom do nižjih plač

Sindikati so s stisnjenimi zobmi podpisali. © Anže Petkovšek Žurnal24 main
Javni sektor. Aneksa h kolektivni pogodbi in dogovora glede plač ni podpisalo le šest sindikatov od 27.

Podpis. Sindikalisti so z današnjim podpisom dokumentov vladi omogočili proračunski prihranek v višini 354 milijonov evrov. A vodja dela pogajalske skupine Branimir Štrukelj je premierja Boruta Pahorja opozoril, da lahko računa na stavko v javnem sektorju, če se bo vlada z njimi še kdaj pogajala “s pištolo". "Ko je vlada v proceduro vložila interventni zakon, smo to razumeli kot izsiljevanje," je dejal Štrukelj. Drugi vodja, Janez Posedi, pa je pojasnil, da so na kompromis pristali, ker bi bil interventni zakon in s tem odpovedi kolektivnih pogodb še slabša možnost.

Bolijo jih nesorazmerja
Dokumentov niso podpisali sindikat kulture Glosa, sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV, sindikat slovenskih diplomatov, sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, sindikat centrov za socialno delo Since07 in sindikat laboratorijske medicine Silmes.

"Glavno breme teh 350 milijonov, s katerimi zdaj ministrica maha, nosijo delavci, ki še nimajo odpravljenih nesorazmerij," je razlog, zakaj niso podpisali, pojasnil predsednik Sindikata Since07 Perica Radonjič. Proti ponovnemu odlaganju odprave plačnih nesorazmerij so tudi v kulturi. "Kultura je v tem primeru najbolj prizadeta, saj več kot 56 odstotkov še nima polne plače, ampak še čakajo na tretjo in četrto četrtino izravnave," je poudaril Doro Hvalica iz Glose.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.