Slovenija
121 ogledov

S ponarejenim dokumentom do milijona iz Elektrooptike

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Dokument, ki je bil pravna podlaga za izvršbo v višini milijona evrov z računa Elektrooptike, izvedeno maja letos, je ponaredek. Denar je končal na računu podjetja, ki ga lastniško obvladujeta nekdanja vodilna v aferi Orion.

Kot poroča časnik Dnevnik, naj bi srbsko podjetje Zastava oružje leta 2008 prodalo terjatev do Elektrooptike, ki je v večinski državni lasti, v višini milijon evrov novozelandski družbi Global Investments Group (GIG) v lasti slovenskega poslovneža Antona Kuharja.

Po likvidacijskem postopku podjetja GIG naj bi omenjeno terjatev prevzelo londonsko podjetje Atractor Project Management, ki ga lastniško obvladujeta nekdanja prokuristka Oriona Barbara Podlogar in nekoč drugoobtoženi v zadevi Aleš Alojzij Rus. V začetku maja je podjetje z elektronsko izvršbo izterjalo milijon evrov.

Pred dnevi je srbska policija opravila informativni razgovor z generalnim direktorjem Zastava oružja Radetom Gromovićem, ki je dejal, da je pogodba med Zastava oružjem in podjetje GIG čisti ponaredek.

Zastava oružje namreč z omenjenim podjetjem ni imela nobenih poslovnih odnosov, do Elektrooptike pa nikoli ni imela nobenih terjatev, zato jih tudi ni mogla prodajati, je po poročanju Dnevnika poudaril Gromović. Podpis na dokumentu se ne ujema s podpisom Gromovića, prav tako pa na njem ni uradnega žiga Zastave oružja.

Kot piše Dnevnik, gre za nov, doslej največji dokaz, da je bila Elektrooptika, ki jo je država leta 2007 oddelila od Fotone, nanjo pa tudi prenesla več deset milijonov terjatev iz poslov v Srbiji, tarča kriminalne združbe.

Poleg ponarejanja dokumenta, ki je pomenil pravno podlago za izvršbo denarja, je združba poskrbela tudi za vlom v poštni nabiralnik na sedežu Elektrooptike, v katerem je izginilo obvestilo o izvršbi. Tako so, kot trdi nekdanji direktor Elektrooptike Gregor Jeza, za izvršbo izvedeli šele čez 11 dni.

Okoliščine sumljive izvršbe že preiskuje srbska policija, zadeva pa naj bi bila tudi pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.