Slovenija
26158 ogledov

Covid-19 v Sloveniji: S ponedeljkom nova pravila

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
S ponedeljkom bodo karantene trajale 7 dni.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je danes na novinarski konferenci pojasnila spremembe, vezane na izdajanje karantenskih odločb.

''Ko nekdo zboli, gre do svojega osebnega zdravnika, ki ga poda v izolacijo. To je ukrep oziroma postopek za bolno osebo,'' je uvodoma pojasnila Čakš Jagerjeva. Odločitev o bolniški odsotnosti je torej vezana na osebnega zdravnika. Vloga epidemiologov v tem postopku je zgolj izvajanje anketiranja z namenom poizvedbe o visoko rizičnih stikih.

Karantena pa je po drugi strani ukrep za zdravo osebo, ki je bila v visoko rizičnem kontaktu. Tako ni nujno, da je ta oseba okužena, ukrep pa je potreben zato, da se prekine veriga prenosa okužbe. Ukrep je v domeni epidemiologov, je razliko med ukrepoma orisala epidemiologinja.

Od ponedeljka dalje bodo karantene trajale 7 dni

Po predlogu epidemiologov je bila sprejeta odločitev, da se od ponedeljka, 10. januarja 2022, karantena skrajša na 7 dni. Po preteku sedmih dni ponovno testiranje ni več potrebno. Do uvedbe ukrepa bodo karantenski postopki, izdani do ponedeljka, še 10-dnevni, od ponedeljka dalje pa bodo ti 7-dnevni.

Dodanih je bilo tudi nekaj izjem pravila o karantenah. Ostaja že doslej veljavna izjema, da v karanteno ni potrebno osebam, ki so bile polno cepljene in so prejele tudi poživitveni odmerek.

Po strokovnih odločitvah odslej med izjeme sodijo tudi polno cepljene osebe in prebolevniki v vseh možnih kombinacijah teh dveh postavk in brez časovnih omejitev. Tretjo izjemo predstavljajo prebolevniki v času 45 dni po začetku bolezni ali pozitivnem PCR testu pri asimptomatskem poteku bolezni.

Čakš Jagerjeva je dejala, da so glede na strokovna priporočila in glede na analizo pri skupini ljudi, ki prebolevajo omikron, in njihovimi visoko rizičnih stikih, ugotovili, da jih večina slednjih, kar 96 odstotkov, zboli znotraj 7 dni. Ravno tako ukrep predstavlja manjšo obremenitev zdravstvenega sistema z dodatnimi PCR testiranji. Ob tem je še pozvala, naj osebe po preteku 7 dneh pozorno spremljajo svoje zdravstveno stanje.

Po odločbo na eUpravo

Odločba o karanteni je izdana preko portala eUprava, na katerem lahko oseba po vpisanih podatkih dostopa do dokumenta. Digitalni podpis, kot je SIGEN-CA, ni potreben. Oseba, ki se šteje kot visoko rizični kontakt, dobi elektronsko sporočilo, kjer je navedena povezava na eUpravo. Če te osebe ne prejmejo klica v roku 48 ur, dobijo obvestilo po pošti. Če oseba ne izpolni obrazca na eUpravi, se podatki prenesejo v poseben sistem ministrstva za zdravje, ki potem izda odločbo. Do tega sistema imajo dostop tudi inšpekcijske službe. Dokument je pomemben tudi zaradi dejstva, da predstavlja podlago za delodajalca za nadomestilo.

Zdravstveni delavci drugače

Kot je še pojasnila, NIJZ ne ureja navodil za izdajo karanten zdravstvenim delavcem, saj je to v domeni same zdravstvene organizacije in njihovega osebnega zdravnika. Izdali so tako zgolj priporočila za ravnanje v primerih visoko rizičnih kontaktov, znotraj katerih lahko zdravstvena organizacija presodi, kakšna je kapaciteta njihovega kadra, katere so kritične službe in tehtanje škode.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Komentarjev 4
  • Avatar Maggionela
    Maggionela 00:35 08.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 22:36 07.januar 2022.

    Jaz sem lahko v karanteni 1 leto samo prinesite hrano na dom ,pa položnice da lahko plačam.Če se že greste epidemijo ne pa to igračkanje kot v vrtcu

  • QSprm 20:14 07.januar 2022.

    Ceprav se zdi, da je notoricne bebcke iz vrst uradne stroke srecala pamet, temu zal niti priblizno ni tako. Gre za efekt "backfire", ko neizmerna norost ukrepov prizadane izrojene stvore, ki jih predpisujejo. Retardirani telebajski iz vrst uradne stroke so ...prikaži več celo uspeli izracunat, da bo doma ostalo malce prevec ljudi, da bi druzba sploh lahko funkcionirala.