Slovenija
22 ogledov

"S popravki bomo odpravili večino težav"

slovenija 06.02.13, Franc Bogovic, SLS, kandidat za predsednika stranke, ministe Anže Petkovšek
Bratuškova meni, da je davek na nepremičnine nujen, saj bi bila alternativa njegovi uvedbi preveč kruto rezanje odhodkov.

Premierka Alenka Bratušek meni, da bodo več kot 90 odstotkov težav, s katerimi se ljudje soočajo pri nepremičninskem davku, odpravili s popravki obdavčitve nepremičnin, ki so jih danes sprejeli na vladi. 

Bogovič Bratuškovo poziva k odstopu 

Predsednik SLS Franc Bogovič je premierko Alenko Bratušek danes pozval k odstopu, in sicer zaradi "fiaska pri nepremičninskem davku". Ravno na neumnosti in zadeve, ki jih v "neki čudni fazi" sedaj popravlja tudi vlada, so opozarjali v postopku sprejemanja zakona. Kar sedaj vlada počne z zakonom, pa je bizarno, meni Bogovič

Bratuškova pa pravi, da se je "ta fiasko potem začel že s prvo vlado Janeza Janše, ki je leta 2006 uvedla množično vrednotenje nepremičnin".

"Edina alternativa"

Od tedaj si nihče ni upal zagristi v to kislo jabolko, je premierka poudarila v izjavi za javnost po srečanju z vodji parlamentarnih strank glede zakona za izvedbo fiskalnega pravila. "V tem obdobju smo primorani to narediti, ker je bila alternativa nepremičninskemu davku preveč kruto rezanje odhodkov. To je edini razlog, da smo šli v ta davek," je dejala.

Janša: Gre zgolj za iskanje grešnega kozla

Tudi po mnenju prvaka SDS Janeza Janše je celoten koncept in pristop k nepremičninskemu davku napačen. Še najmanj škode bi bilo, če bi vlada priznala napako in zakon odpravila ter ne čakala na razsodbo ustavnega sodišča in vmes nastopala s popravki, je ocenil Janša. Mogoče se bi dejansko lotila priprave nekega novega koncepta, brez tega, "da stroko sili v rešitve čez noč".

Janša zagotavlja, da bo zakon po naslednjih volitvah, ki bi bile po njegovem mnenju potrebne čim prej, odpravljen. Neki vmesni, kozmetični popravki, zadeve ne bodo rešili, saj gre za totalen fiasko, za katerega bi morali odgovarjati vsi tisti, ki so zakon pripravili, je še prepričan.

Po njegovem mnenju tudi nova kadrovska rešitev na geodetski upravi, ki je "verjetno še slabša od prejšnje, tega ne bo rešila". "Gre zgolj za iskanje grešnega kozla, prizadetih je na stotisoče državljanov, tudi gospodarstvo, kmetijstvo," je po današnjem srečanju vodij strank pri premierki glede zakona za izvedbo fiskalnega pravila ocenil predsednik opozicijske SDS.

Vlada je sicer danes predlagala, da se v zakonu o davku na nepremičnine poenoti obravnavo rezidenčnih in nerezidenčnih stanovanj ter se jih obdavči z 0,15 odstotka. Glede zemljišč za gradnjo stavb pa bo poskrbela, da se bodo ovrednotila kot stavbna zemljišča. S tem bo mogoče razmere obvladati, je prepričan finančni minister Uroš Čufer.

Komentarjev 5
  • Johan Spohan 15:42 28.februar 2014.

    Pol sem pa tvoja konkurenca

  • dolenc 07:10 28.februar 2014.

    ŠIVILJA-KROJAČICA,SPET TI JE JANŠA KRIV... JOHAN SI RES EN JOHAN,BIK TROMOTOREN...

  • Kranjica 22:40 27.februar 2014.

    Če bi podeljevali Nobelove nagrade za najbolj bedaste komentarje, bi bil tvoj na prvem mestu in absolutno brez konkurence. Pa dobro spi!