Slovenija
10 ogledov

S portala Prostor bodo umaknili podatke

Nekaj manj kot sto tisoč lastnikov nepremičnin se je do zdaj obrnilo na Gurs. (F Žurnal24 main
Geodetska uprava RS (Gurs) bo skladno z začasno odločbo informacijske pooblaščenke do vključno petka z javnega vpogleda v podatke o nepremičninah na svoji spletni strani umaknila podatke o fizičnih osebah, ki so lastniki nepremičnin.

"V skladu s predpisi, ker smo pravna država, bomo odločbo informacijske pooblaščenke spoštovali. Tako bomo iz javnega vpogleda umaknili vse podatke o lastnikih nepremičnin, ki so fizične osebe," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal generalni direktor Gursa Aleš Seliškar.

Do podatkov fizičnih oseb ne bomo mogli

Vstop v aplikacijo in iskanje podatkov se ne bosta spremenila, na mestu, kjer so zdaj podatki o lastniku, ki je fizična oseba, bo zapisano obvestilo, zakaj podatki niso več dostopni. Podatki o lastnikih, ki so pravne osebe in imajo pravilno vpisano matično številko, bodo še naprej vidni.

Prilagojeno spletno aplikacijo bodo predvidoma pripravili do petka popoldne. Če jim aplikacije ne bo uspelo dopolniti, jo bodo zaprli, dokler je ne bodo ustrezno dopolnili.

Sprožili bodo upravni spor

Lastniki nepremičnin bodo lahko do podatkov o svoji nepremičnini še naprej dostopali prek aplikacije za spreminjanje podatkov, za vstop v katero pa potrebujejo kodo, ki so jo prejeli z obvestilom o poskusnem izračunu vrednosti jeseni 2010.

Glede očitkov informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, da gre pri javnem vpogledu za novo evidenco in obdelavo podatkov, Seliškar trdi, da to ni nova zbirka podatkov, ampak da gre za istočasen prikaz podatkov iz več zbirk. Gurs bo v 30 dneh na upravnem sodišču sprožil upravni spor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.