Slovenija
2019 ogledov

Reševanje jamarja se je zapletlo, po 18 urah so ga le izvlekli

Reševalna akcija jama Jelen brdo
1/3
Jamarska reševalna služba Reševalna akcija jama Raven brdo
Jamarja, ki je padel šest metrov globoko, oskrbel zdravnik, nato je stekla obsežna akcija izvleka. Reševanje se je zavleklo, po 18 urah so ga reševalci le izvlekli.

Jamarskim reševalcem je iz jame pri Jelen brdu na Kočevskem uspelo rešiti poškodovanega jamarja. Reševanje je potekalo več kot odlično, je ocenil vodja jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek. Poškodovanec je bil odpeljan z vozilom nujne medicinske pomoči, potem ko je v spremstvu reševalcev sam prišel peš od vhoda v jamo do reševalnega vozila.

V izjavi za STA je Zakrajšek povedal, da je ponesrečenca dopoldne minila jutranja slabost, zaradi katere so ga reševalci nameravali iz jame izvleči z nosili, posledično pa bi morali z minsko-eksplozivnimi sredstvi širiti ožine jame. Tako so ga lahko iz jame potegnili napetega na jamarski plezalni pas, kar je bistveno skrajšalo čas reševanja. V nasprotnem primeru bi se reševanje zavleklo vsaj še za dan in pol ali dva, saj bi morali dodatno širiti ožine.

Zakrajšek je s ponesrečenim spregovoril nekaj besed v reševalnem vozilu. Ocenjuje, da je jamar v odličnem stanju, poškodovana ima le rebra in desni komolec.

Po besedah vodje mednarodne enote jamarske reševalne službe Maksa Merele, ki je bil ves čas ob poškodovanem, sta kmalu po nesreči v sredo popoldne na kraj prišla oskrbovalna ekipa in zdravnik. Poskrbeli so za prve informacije o poškodbah in stabilizacijo ponesrečenega, nato pa je stekla reševalna akcija.

Ta je bila po oceni Merele tehnično zahtevna, predvsem z vidika, da vse do zadnjega niso vedeli, ali bodo jamarja lahko ven potegnili s pomočjo plezalnega pasu ali ga bodo morali izvleči v nosilih.

Še preden so ponesrečenca potegnili ven, so morali prehode, kjer je bilo to najbolj nujno, razširiti ročno, je Merela povedal v izjavi za medije.

Od srede do danes zjutraj je v reševanju sodelovalo 37 reševalcev, zjutraj pa so se jim pridružile še tri ekipe, tako da je bilo reševalcev 50, je povedal Zakrajšek.

Če je lansko reševanje jamarke iz nove Vranjedolske jame pri Dolenji vasi blizu Cerknice po Zakrajškovi oceni doseglo težavnost stopnje deset, je tokratno reševanje doseglo stopnjo sedem.

Jamar je v sredo popoldan padel v jami na globini okrog 120 metrov. Reševanje ponesrečenega je steklo sinoči, uspeli so ga dvigniti za tretjino poti, zjutraj pa ga je obšla slabost, zato je zdravnik odločil, da naj se počaka in se ga preostanek poti prinese na nosilih. Ko ga je slabost minila, so ga ven potegnili napetega na jamarski plezalni pas.

 

 

Jama pri Jelen brdu je po podatkih katastra jam dolga 518 metrov in globoka 192 metrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 12:45 22.februar 2024.

    Takšni avanturisti bi se morali posebej zavarovati, ker takšna reševanja veliko stanejo.