Slovenija
61 ogledov

“S prisilno poravnavo bi nas pometli”

Igor Jurij Pogačar Žurnal24 main
Ram Invest. Pri Gradišču vzel kredit, podizvajalcev pa ni plačal. Upniki: Kje je denar?

“Gradišče je leta 2008 imelo denar za 3,6 milijona nezavarovanega posojila za svojega lastnika, Ram Invest, za poplačilo upnikov pa ne. To je izčrpavanje. Poleg tega je Gradišče leta 2008 ustvarilo 1,2 milijona evrov čistega dobička, zamude s plačili podizvajalcev  pa so se zelo povečale in še danes niso plačali veliko računov iz omenjenega leta,” poudarja Marjan Šircelj, predstavnik 20 upnikov, ki jim Gradišče dolguje milijon evrov brez obresti. Vseh upnikov naj bi bilo več kot 40.

Lanske bilance ni
“Upniki ne vemo, ali je bilo posojilo vrnjeno, saj bilanca za 2009 še ni objavljena, čeprav bi morala biti.”

Podizvajalci nismo mizica, pogrni se, s katere nas bodo pometli s prisilno poravnavo.
Marjan Šircelj

Igor Jurij Pogačar, direktor Ram Investa, na naša vprašanja včeraj ni odgovarjal, češ da je na sestanku. Tevž Tavčar, direktor Gradišča, pa nam je dejal, da je bil kredit delno pobotan z naslova nerazporejenega dobička, delno pa ga je prevzel nov lastnik Gradišča, škofjeloški Tehnoservis. Širclju se zdi takšen pobot ob dolgovih do upnikov sporen.

“Poravnava le manever”

Betonarna Trevnu
Gradišče. V teku ima pet poslov: v Cerknici, Šmartnem, Pradah, na Bonifiki v Kopru in Belem Križu pri Portorožu. Posla prodaje betonarne še ni končalo. Kupilo jo bo rovtarsko podjetje Betoni Treven. “Višina posla je poslovna skrivnost,” pravi Tevž Tavčar.

Šircelj pravi, da jim je uprava z bivšim lastnikom Igorjem Jurijem Pogačarjem na čelu obljubila, da jim bo naslednji teden predstavila ponudbo za poplačilo terjatev. Tavčar pravi nasprotno: “Oni naj povedo, kako bi bili poplačani. Mi smo svoj predlog dali – prisilna poravnava.” V skladu s sklepom sodišča morajo predlog dopolniti. Krivdo za nastali položaj Tavčar pripisuje Vegradu, do katerega imajo 2,5 milijona evrov terjatev. Novi lastnik medtem obljublja dokapitalizacijo.

Šircelj se boji, da dejansko nihče nima resnega namena plačati in da je prisilna poravnava samo manever, da se znebijo dolgov. “Toda podizvajalci nismo mizica pogrni se, s katere nas bodo pometli s prisilno poravnavo,” opozarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.