Slovenija
30 ogledov

S privatizacijo Telekoma so se ukvarjali vojaški obveščevalci

Janko Veber Saša Despot
Minister za obrambo Janko Veber je vojaškim obveščevalcem naročil, naj analizirajo pozitivne in negativne posledice privatizacije Telekoma. Matej Tonin, ki je vodil nadzor, je prepričan, da gre za kršitev zakona in da bi moral Veber odstopiti.

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je v nenapovedanem nadzoru ugotovila politično zlorabo obveščevalno-varnostne službe Morsa. Minister Janko Veber je službi naročil pripravo analize pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma, kar presega zakonska pooblastila, je pojasnil Matej Tonin (NSi), ki je nadzor vodil.

Pristojna parlamentarna komisija je na današnji seji obravnavala poročilo o omenjenem nenapovedanem nadzoru, ki so ga opravili 9. marca. Kot je v izjavi za medije pojasnil predsednik komisije Branko Grims (SDS) so ugotovili grobo prekoračitev pooblastil ene od obveščevalno-varnostnih služb. Gre za politično zlorabo službe ministrstva za obrambo (Mors) za namene obrambnega ministra, je dejal Grims.

Kot je pojasnil podpredsednik parlamentarne komisije Tonin, je tričlanska nadzorna komisija, ki sta jo poleg njega sestavljala še Žan Mahnič (SDS) in Matjaž Nemec (SD), želela preveriti, ali služba deluje v skladu z zakonom in zakonskimi pooblastili. Od direktorja Gorazda Rednaka, ki je mandat nastopil novembra lani, so zahtevali, naj jim predstavi vse zapisnike sej kolegija, ki jih je imel novembra in decembra lani. V njih so našli zapisan tudi sklep, ki službi nalaga, naj za ministra za obrambo pripravi analizo pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma, je dejal Tonin.

To je bila ena izmed prvih nalog

Po njegovih besedah so direktorja službe opozorili, da so s takšnim sklepom prekoračili zakonska pooblastila ter službo zlorabili v zasebne oziroma strankarske namene, saj določbe zakona o obrambi ne dopuščajo zbiranja informacij o privatizaciji družbe. Kot je pojasnil Tonin, jim je direktor odgovoril, da je bila to ena od prvih nalog, ki mu jih je naložil minister, ter da je o tem ministru tudi poročal.

Eni odstopili že zaradi kršitev etičnih načel

Kot je spomnil Tonin, so morali pri nas odstopiti ministri, ki so prekršili samo etična načela, "tukaj pa je šlo za evidentno kršenje zakonodaje". Zato meni, da se mora ta zgodba "definitivno končati z odstopom ministra Vebra".

Vebra sicer po Grimsovih besedah na današnjo sejo ni bilo, se je pa seje udeležil direktor obveščevalno-varnostne službe Morsa Rednak.

Ta se je po Toninovih besedah zagovarjal z opozorilom, da je v smislu varnosti privatizacija Telekoma zelo pomembna, kar pa je vodja poslanske skupine NSi označil za zelo slab argument. Tonin je tudi pojasnil, da sta bila v ugotavljanje vidikov privatizacije vključena tako obveščevalni kot protiobveščevalni sektor.

Suhoparen odgovor ministrstva

Tonin je še posebej poudaril, da so tako obveščevalno-varnostni službi kot ministru za obrambo dali možnost, da konkretno odgovorita na ugotovitve parlamentarne komisije oz. njene nadzorne skupine. Po njegovih besedah so v torek dobili pisni odgovor službe s skopim pojasnilom, da so delovali v skladu z 32. in 36. členom zakona o obrambi. Sporni kolegij direktorja se je sicer zgodil 10. novembra lani, torej dva dni po tistem, ko je Rednak nastopil funkcijo.

Privatizacij ne bodo več obravnavali

Grims je še pojasnil, da je eden od članov parlamentarne komisije danes Rednaka vprašal, ali se bo obveščevalno-varnostna služba tudi okviru prihodnjega dela ukvarjala s privatizacijo podjetij, pa je dobil odgovor, da ne, ker je seveda to nezakonito. "Že iz tega je popolnoma jasno, da gre tudi na ministrstvu za spoznanje, da so grobo prekršili zakon in pooblastila," je dejal Grims.

Po njegovih besedah je popolnoma jasno, kdo v tem primeru nosi politično odgovornost, saj je šlo za izrecna navodila ministra Vebra. Grims je še dodal, da bodo o nadaljnjih postopkih odločali poslanci, pristojnost komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pa je s tem, ko je ugotovila in opozorila na kršitev zakonodaje, končana.

Komentarjev 6
  • dragec 13:51 19.marec 2015.

    vojaška sova je v lasti JJ

  • mph 08:41 19.marec 2015.

    Populist Tonin si pač hoče nabirat točke, pa še kdo zraven, osebno ne vidim prav nobenega razloga, da bi moral Veber odstopiiti.

  • Ferluci 07:42 19.marec 2015.

    Se strinjam, Veber ni le kolaborant, tudi pameten ni ravno.