Slovenija
15 ogledov

S protestom proti ukinitvi regresa

Upokojenci Nik Rovan
Sindikat upokojencev pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) bo 25. septembra pred vladno palačo pripravil protestni shod, na katerem bo opozoril na nestrinjanje z morebitnim ukinjanjem letnega dodatka za upokojence.

 

"Na protestu bodo sporočili, naj vlada ne išče več rezerv in poti iz krize na račun generacije, ki je v svojem življenju zelo veliko prispevala k rasti podjetij in ustanov ter graditvi socialne države," je na novinarski konferenci dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Po njegovih besedah je prav, da vladi sporočijo nestrinjanje z "nenehnimi pritiski na upokojence kot na generacijo, ki naj bi živela bolje, kot je treba".

Za ohranitev socialne države

Sekretar Sindikata upokojencev Slovenije pri ZSSS Miloš Mikolič je dejal, da bodo na shodu zahtevali tudi ohranitev socialne države, med drugim javnega zdravstva in šolstva. K sodelovanju na shodu bodo povabili še druge upokojence. Meni, da se jim bo Zveza društev upokojencev Slovenije pridružila.

V ZSSS so danes izrazili tudi nasprotovanje predlogu dokumenta za zagotovitev boljšega zakonodajnega in poslovnega okolja ter dvig konkurenčnosti, ki ga je vlada objavila na svoji spletni strani med gradivi v obravnavi. Dokument izpostavlja nujnost vnovičnega spreminjanja reforme dela, čiščenje košarice pravic zdravstvenega zavarovanja in uvedbo socialne kapice pri izplačilu 36 tisoč evrov bruto zaslužka na leto, so povzeli v ZSSS.

Predlogi v "imenu svobode kapitala"

"Večina predlogov prihaja v imenu svobode kapitala, absolutne prevlade tržnih zakonitosti v družbi, razprodaje državnega premoženja in pohlepa po dobičkih," je dejal Semolič. Predlagatelji teh idej po njegovih besedah izhajajo iz neoliberalnih krogov, ki so povzročili krizo ter propad bank in podjetij.

Zahteva po uvedbi socialne kapice prihaja s strani najbogatejših v družbi, je poudaril. "Če bi sprejeli predlog, da bi najbogatejši plačevali v pokojninsko in zdravstveno blagajno manj kot doslej, bi s tem zmanjšali prilive v obe blagajni za približno 250 do 300 milijonov evrov," je dejal. Tako bi se najbogatejšim povečala neto plača, dodaja.

Zastopana le ena stran

Po mnenju izvršnega sekretarja ZSSS za politike zaposlovanja, migracije in odnose z javnostmi Gorana Lukiča gradivo "brez sramu povzema poglede delodajalcev, o sindikalnih predlogih pa ni ne duha ne sluha". Predlagani dokument je treba takoj umakniti iz obravnave, ker je "zelo interesno obarvan".

O tem bodo spregovorili tudi na seji Ekonomsko-socialnega sveta v četrtek, so še napovedali v ZSSS.

Komentarjev 3
  • feferon 17:23 18.september 2013.

    Ko bomo nehali privat banke reševat in pobrali tajkunom denar, bodo penzije vsaj 1000...

  • ennanova 14:04 18.september 2013.

    Peticija proti škodljivim subvencijam, za ohranitev socialne državeNaša država podeli več kot 500 milijonov evrov okoljsko, gospodarsko in družbeno škodljivih subvencij letno. V trenutni situaciji nenehnega obremenjevanja državljanov z varčevalnimi ukrepi in dvigovanja davkov je to še posebej sprevrženo ...prikaži več in nesprejemljivo.Podpišite peticijo, ki od Vlade Republike Slovenije zahteva, …http://za-misli.si/obvestila/1179-peticija-proti-skodljivim-subvencijam-za-ohranitev-socialne-drzave

  • privat 13:04 18.september 2013.

    naj raje vlada dela zastonj en mesec...pa nebo potrebe bo šparanju!!