Slovenija
13 ogledov

S prvim januarjem za 10 % nižji RTV-prispevek

rtv Nik Rovan
RTV prispevek se bo znižal za 10 odstotkov, se je na tokratni seji odločila vlada. RTVS: znižanje prispevka bo pomenilo zelo radikalno krčenje celotne programske ponudbe in tudi drugih dejavnosti."

V vladi so se za tak korak odločili zaradi gospodarske krize, ki je vplivala na poslabšanje socialnih razmer državljanov, pri svoji odločitvi pa je sledila tudi nekaterim odločitvam iz negativnega revizijskega poročila računskega sodišča, iz katerega evidentno izhaja, da ima RTV Slovenija na področju finančnih sredstev na voljo še dovolj notranjih rezerv. Glede na to vlada ugotavlja, da znižanje višine RTV prispevka ne bo vplivala na zmanjšan obseg dejavnosti javne službe RTV Slovenija oz. da s tem ne bo ogrožena njena finančna samostojnost."

"Vlada znižuje RTV prispevek za 10 % in s tem zategovanje pasu v javnem sektorju širi tudi na RTV Slovenija. Prihranek ostane gospodinjstvom," je na Twitterju pred odločitvijo vlade zapisal minister za znanost, izobraževanje, kulturo in šport Žiga Turk.

"15 evrov letno za gospodinjstvo, izjemen prihranek! Rtv pa bo ukinjil veliko programa..." pa je v odzivu na Turkov zapis dejal generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli.

Prispevek bi bil tako nižji za 1,275 evra oziroma bi po novem znašal 11,475 evrov.

Na RTVS presenečeni

Nad odločitvijo vlade so presenečeni na RTV Slovenija. Poudarili so, da bo znižanje prispevka "pomenilo zelo radikalno krčenje celotne programske ponudbe in tudi drugih dejavnosti". Pri tem ocenjujejo, da bo znižanje prispevka prihodnje leto prinesel 9,2 milijona evrov velik izpad prihodkov zavoda.

Poudarjajo tudi, da znižanje prispevka za 10 odstotkov predstavlja finančna sredstva, ki jih le z racionalnizacijo javni zavod ne more prihraniti. In opozorili, da RTV Slovenija po zakonu in kot edini slovenski elektronski medij zagotavlja programske vsebine iz različnih področij ter med drugim širi razumevanje slovenske kulture in identitete.

Vodstvo javnega zavoda preseneča tudi način komunikacije ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki jim ni odgovoril na dopise glede določitve prispevka od januarja prihodnje leto.

"Prav tako se z nami niso posvetovali o posledicah morebitnega znižanja RTV-prispevka, ki bo imel za gospodinjstva zanemarljiv učinek (15,24 evra letnega prihranka), za RTV Slovenija pa zelo hude finančne in posledično programske posledice."

Komentarjev 14
  • Sandi Miladić 12:46 12.september 2012.

    hahahahah bojovi CAR! :D

  • majdas 08:17 24.avgust 2012.

    Naj gre RTV na trg in naj se financira sama !

  • dragec 14:47 23.avgust 2012.

    Ukinimo RTV prispevek in določimo, da je RTS komercialna, naj se bori na trgu in ne da je ves čas pod vplivom vodilnih strank (ali je to SDS - Grims, ali SD, LDS - anderlič, Širca....)