Slovenija
75269 ogledov

S prvim julijem se cena zvišuje

Denar Profimedia
S spremembo pravilnika bo cena ure osebne asistence 15,56 evra.

Na ministrstvu za delo so po usklajevanjih z različnimi deležniki skladno z napovedjo ministra Luke Mesca pripravili spremembo pravilnika o osebni asistenci, s katero se s 1. julijem cena ure osebne asistence zvišuje s 15 evrov na 15,56 evra, so navedli.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je letos že dvignilo ceno ure storitve s 14,26 na 15 evrov. Vnovični dvig pa sledi Meščevi napovedi o financiranju dejavnosti osebne asistence, ki vključuje tudi sredstva za nemoteno izplačilo regresa.

Poleg dviga cene ure osebne asistence je ministrstvo namreč izvajalcem osebne asistence podalo možnost za sklenitev aneksa k pogodbi za izvajanje osebne asistence za letos z namenom, da bi tako zagotovili sredstva za izplačilo polovice regresa za letni dopust zaposlenim pri izvajalcih v obliki predplačila. Drugo polovico regresa pa je ministrstvo že zagotovilo v okviru cene ure storitve v skladu z metodologijo, so spomnili.

Opozarjajo na vse slabše pogoje dela

Sindikat osebnih asistentov že dolgo opozarja na vse slabše pogoje dela zaposlenih v tej dejavnosti, 25. maja pa so organizirali tudi stavko. Da bi lahko zagotavljali obseg in kakovost storitev ter pravice asistentov na ravni pred inflacijo in draginjo, bi morala biti cena ure storitve po njihovi oceni vsaj 16,64 evra. S stavko so med drugim zahtevali še zadostno financiranje dejavnosti, sklenitev kolektivne pogodbe za dejavnost osebne asistence ter sprejetje standardov in normativov dejavnosti.

Minister Mesec je takrat dejal, da se je s sindikatom že sestal, na sestanku pa so se strinjali, da bo treba popravljati standarde in normative. Pri tem so se dogovorili, da sindikat pripravi točke, o katerih bi se želel pogovarjati, ministrstvo pa jim je tudi obljubilo pomoč pri skleniti kolektivne pogodbe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 12:39 28.junij 2023.

    Spet eno od precej neurejenih področij! Poznam več primerov, ko invalid ima osebnega asistenta in ga dejansko koristi manj kot mu pripada, asistent je plačan pa za polni delavnik. In ta isti bo potem jamral kako je podplačan in preobremenjen.