Slovenija
72 ogledov

"S sanacijo je treba pohiteti"

Geomehanik Venturini: Nekdanji peskokop pod gradom je zelo nevaren.
Nekateri vidijo gozd kot zeleni pas, tisti, ki živijo spodaj, pa kot nevarnost.
Miloš Brinovec, OE zavoda za gozdove

"Čim prej je treba narediti prvi del sanacije in zaščititi objekte," je ob včerajšnjem ogledu podora za Kodričevo hišo pod gradom odločil geomehanik Sergej Venturini iz podjetja INI. Ker je zima, je treba s sanacijo pohiteti. Zaradi geomorfoloških sprememb ob zmrzovanju in odjugi se bo kamenje namreč še naprej sipalo po pobočju, padejo lahko tudi drevesa. "Z jeklenimi lovilnimi mrežami bomo začasno zaščitili objekte," je napovedal strokovnjak. Glede na to, da bodo gozdarji posekali problematično drevje na pobočju, Venturini dopušča možnost, da bi fizično pregrado naredili z debli podrtih dreves in vejevjem.

Nevarno
90-kubična skala
. "Ko smo razbili skalo, ki je priletela v Kodričevo hišo, so odpeljali 15-krat po šest kubikov materiala," je povedal sosed Ivan Jazbinšek. Dominik Liberšar pa je dodal, da skale in drevesa iz opuščenega kamnoloma padajo že nekaj let.

Trajna sanacija
V drugem delu sanacije naj bi trajno rešili nekdanji peskokop pod gradom, kar pa bo po oceni strokovnjaka težka naloga, ki bo zahtevala poseben projekt in strokovnjake rudarske stroke.

"Teren je težko dostopen in nevaren, česar se bodo morali zavedati tudi strojniki, ki bodo delali na pobočju," je opozoril geomehanik. Pri tem je poudaril, da se je treba čim prej lotiti tudi končne sanacije z razbremenitvijo zaledja in morebitnim stopničenjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.