Slovenija
15 ogledov

S sindikati danes Grilc

Uroš Grilc Anže Petkovšek
Grilc in sindikati danes o spremembah, "ki bodo najbrž krute". Minister: pretiranega krčenja sredstev ne moremo več pričakovati, saj se je v resor že globoko zarezalo.

Na ministrstvu za kulturo smo se zavezali, da bomo s sindikati komunicirali na drugačen način in da bodo vključeni že pri oblikovanju predlogov ključnih sprememb, je po današnjem srečanju s predstavniki sindikatov Sviz in Glosa dejal minister Uroš Grilc.

Predsednik sindikata Glosa Doro Hvalica je dejal, da so v sindikatu zagotovo najbolj veseli ministrove obljube, da bodo pri spremembah, "ki bodo najbrž krute", sodelovali od pobud in idej vse do realizacije.

Kolektivna pogodba za samozaposlene

Kot pomemben del pogovora je Hvalica izpostavil še zagotovilo, da se bodo intenzivneje lotili problema samozaposlenih v kulturi, ki ga bodo "reševali na način, ki smo ga predlagali že davno tega, v obliki nekakšne kolektivne pogodbe". Kot je dodal, je temelj njihovih prizadevanj, da bi bila kolektivna pogodba osnova, znotraj katere bi imeli samozaposleni vse pogoje, ki jih sicer prinaša delovnopravna zakonodaja.

Tudi o nižanju mase plač

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj pa je dejal, da je ministrova napoved o sodelovanju dragocena, vendar je opozoril, da si želijo, da med izjavami in konkretno politiko ne bi bilo prevelikih razlik.

Kot ključno vprašanje, ki ga bo moral minister Grilc razrešiti, je Štrukelj izpostavil znižanje mase plač, ki se obeta kulturnim zavodom. "To je treba rešiti v najkrajšem času. Glede na to, da je to tudi predmet pogovorov z vladno pogajalsko skupino, pričakujemo, da minister tega do rešitve za pogajalsko mizo ne bo reševal na škodo zaposlenih," je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.