Slovenija
29 ogledov

S smradom prišli k ministru

peticija, šuštarič, bogovič Boštjan Tacol
Bioplinska gnojevka. Ne na belokranjske njive, pač pa v čistilno napravo.

Nova uredba bo sistemsko uredila obdelavo bioloških odpadkov, je predstavnikom okoljskega gibanja Proteus, ki so mu včeraj izročili 2.500 podpisov Belokranjcev pod peticijo proti smradu ter za ekološko sanacijo bioplinarne in prašičje farme, dejal Franc Bogovič, minister za kmetijstvo in okolje. Kot je dodal, je bil zastavljeni koncept bioplinarn napačen, nova uredba pa naj bi na tem področju jasno zapisala pravila.

Zgradijo naj čistilno

"Naši osnovni zahtevi sta, naj v bioplinarni zgradijo dodatno čistilno napravo, ki bo gnojevko očistila, in naj se neha uporabljati v kmetijstvu," nam je po srečanju z ministrom povedal Niko Šuštarič iz Proteusa. Pobudo, da bi lastnike bioplinarne prepričal, naj zgradijo čistilno napravo, je minister po Šuštaričevih besedah sprejel. "Zahteve glede neuporabe v kmetijstvu pa nihče ne sliši dobro," je pristavil.

V bioplinski gnojevki se, kot je navedel Šuštarič, pojavljajo presežne vrednosti težkih kovin in amonijaka: "Gnojevka iz prašičje farme, za katero ne veljajo isti predpisi kot za bioplinsko, pa je po vseh analizah še slabša, a predpisa, da ne bi smela na polje, ni."

Boja še ni konec

Kljub zadovoljstvu s srečanjem z Bogovičem v Proteusu ugotavljajo, da njihove težave za zdaj ostajajo nerešene. "Razumemo prednosti predelave organskih odpadkov, uprli pa se bomo vsakršni neodgovornosti kogarkoli, zaradi katere že ugotavljamo škodo v kakovosti življenja prebivalcev, ogrožanju turizma, podtalnice … Borili se bomo še naprej," je poudaril Šuštarič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.