Slovenija
5491 ogledov

Delodajalec grozi z odpovedjo, tako se lahko zavarujete

sosedski spor Profimedia
Medsosedskih sporov se včasih ne da rešiti drugače kot na sodišču. V takem primeru je dobro, da imate zavarovano pravno zaščito.

Spor s sosedom zaradi meje, zapleti pri dedovanju, neizplačilo regresa in prispevkov – vse to so situacije, v katerih se lahko znajde vsak od nas. Hitro se lahko zgodi, da se stvari stopnjujejo do te mere, ko bi potrebovali pomoč odvetnika, kar pa lahko pomeni za nas previsoke stroške. Na trgu obstaja rešitev, ki lahko prihrani veliko živcev in denarja. 

Posamezniki se premalo zavedajo, da lahko zavarujejo tudi svojo pravno zaščito, s čimer poskrbijo, da ne bodo oškodovani. To lahko storijo s sklenitvijo zavarovanja pravne zaščite, s čimer poskrbijo, da jih ne bodo doleteli visoki odvetniški in drugi sodni stroški. Zavarovalnica ARAG ponuja zavarovanja, s katerimi namesto zavarovancev prevzemajo tveganje visokih odvetniških in sodnih stroškov. 

Zavarovanje pravne zaščite krije stroške, ki nastanejo v primeru sodnih in izvensodnih postopkov. Krije tako odvetniške stroške, stroške sodnih taks, stroške izvedencev, s sodbo naložene stroške nasprotne strani, prav tako tudi stroške, ki nastanejo v primeru, da zavarovanec spor izgubi, stroške tolmačev in prič ter zagotovitev pologa varščine do 100 tisoč evrov. 

Največ težav z delodajalci 

Marko Vončina | Avtor: Aljoša Kravanja Aljoša Kravanja
Situacij, v katerih bi potrebovali pravno pomoč ali odvetnika, je veliko. Dotikajo se tako področij zaposlovanja, družinskih zadev, prometa kot nepremičnin. Marko Vončina, direktor specializirane zavarovalnice ARAG, pojasni: "Zavarovalnica, ki se ukvarja s pravno zaščito, ima izkušnje z veliko različnimi odvetniki kot tudi situacijami, zato vas lahko napoti k najboljšemu odvetniku za vaš konkreten primer. Če sklepate kakršno koli pogodbo, četudi se zdi ta povsem nedolžna, lahko to najprej v pregled izročite odvetniku in se tako izognete morebitnim nevšečnostim, ki se lahko zgodijo, če se izkaže, da pogodbe niste dovolj dobro razumeli. Odvetnik vas lahko opozori, če je v pogodbi kaj nenavadnega. Zavarovanje krije tudi zadeve v tujini, krije spore v celotni Evropi. Tu je pomoč lahko še toliko bolj dragocena zaradi tujega jezika in drugačnih pravnih predpisov, ki tam veljajo. Mreže odvetnikov nimamo le v Sloveniji, ampak tudi v drugih evropskih državah."

Na vprašanje, kdaj ljudje iščejo zaščito pravne varnosti, odgovarja: "Opažamo, da ljudje s sklenitvijo zavarovanja pravne zaščite iščejo pravno varnost predvsem v razmerju do delodajalca, v zadnjem času pa tudi varovanje pravic v razmerju do institucij, ki naj bi zagotavljale socialno varnost, kot sta zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zavod za zdravstveno zavarovanje. Zavarovanje omogoča našim strankam, da se s pomočjo odvetnika pritožijo na odločbe, ki jih izdajajo te institucije. To je v bistvu pri fizičnih strankah glavno vodilo, ko sklepajo tovrstno zavarovanje. Pri pravnih osebah je slika podobna, le zrcalno gledano. Pogosto pa se pravne osebe odločijo tudi za tista zavarovanja, ki vključujejo izterjave neplačanih računov, bodisi sodne bodisi izvensodne."

"Slovenci se radi tožarimo. To najbolj opazim, ko se pogovarjam s kolegi iz Avstrije in Nemčije. Takrat šele vidim, da se Slovenci predvsem radi tožarimo brez veze. V tujini vedo, kakšne so njihove pravice in jih tudi znajo zaščititi," z nami deli svoje opažanje direktor zavarovalnice ARAG Marko Vončina. "Imeli smo primer posameznika, ki je želel zaradi napake na avtomobilskem akumulatorju sprožiti spor v vrednosti 15 evrov."

pisarna računalniki sodelavci | Avtor: Profimedia Profimedia

Zavarujte se pravi čas

Posamezniki se lahko zavarujejo za področje, ki jim ustreza. Osnovi paket Varnost pokriva osnovne potrebe posameznikovega zasebnega življenja in je vključen v vse pakete. Osnovnemu paketu se lahko doda posamezna področja, in sicer Služba, Družina, Nepremičnine in Promet. 

Pomembno je, da se zavarujete pravočasno. Zavarovanje namreč – tako kot je to v primerih drugih zavarovanj – velja le za primere, ki se zgodijo po začetku zavarovanja. Čakalne dobe za posamezne primere se razlikujejo. V primeru družinskih sporov je čakalna doba šest mesecev, pri sporih glede očetovstva devet mesecev, v primeru sporov z delodajalci pa tri mesece. 

Zavarovalnica v primeru pravne težave uporabnika poveže z odvetnikom, ki je strokovnjak za področje, na katerem je prišlo do spora. Zavarovanec in odvetnik se uskladita glede nadaljnjih postopkov, nato odvetnik opravi svoje delo. Zavarovalnica ARAG plača stroške sodnih taks, morebitnih izvedencev itn., po zaključku primera pa še stroške odvetnika in stroške nasprotne strani. 

Zavarovalnica ARAG je v Sloveniji prisotna od leta 2004 in ima danes široko mrežo odličnih kontaktnih odvetnikov. Zaupa ji že več kot 79.000  zadovoljnih strank, z zavarovanjem pravne zaščite pa je pod vodstvom Marka Vončine pomagala že več kot 49.000 Slovencem.

Za ceno enega kosila ustrezno zavarovani

Zavarovanje pravne zaščite zajema en brezplačen posvet pri odvetniku mesečno, krite vse stroške in stroške nasprotne smeri tudi v primeru, da na sodišču izgubite, zavarovanje ne le v Sloveniji, ampak v celotni Evropi. 

Zavarovanje pravne zaščite je na voljo od 8,99 evra na mesec ali od 11,99 evra na mesec za posameznika in njegovo družino.

zaskrbljeni moški v pisarni | Avtor: ARAG ARAG

Znašli ste se v težavi, kaj sedaj?

Če ste se znašli v situaciji, ko potrebujete pravno pomoč in imate sklenjeno zavarovanje, najprej pokličite zavarovalnico. "V primeru težave pokličete v zavarovalnico, ki vam svetuje, na katerega odvetnika se lahko obrnete, lahko pa v dogovoru z zavarovalnico izberete tudi svojega. Z odvetnikom uskladite, kaj vse je treba storiti v boju za vaše pravice. Odvetnik potem opravi svoje delo in poskrbi, da ste obveščeni o nadaljnjih korakih, zavarovalnica pa prevzame kritje stroškov," pojasnjuje Marko Vončina. "Zavarovanje je zagotovo cenejše od stroškov še tako majhnega sodnega primera ter vam hkrati omogoča občutek varnosti in brezskrbnosti, saj vam pot do pravice ni omejena zaradi vrtoglavih stroškov postopka, ki bi jih sicer morali kriti sami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Kmodri 21:36 10.julij 2023.

    Slovenci premalokrat tožijo državo!

  • bobubob 11:58 29.junij 2023.

    Slovenci se radi tožarimo? Ne deluje niti država s svojimi zakoni (enako za vse), niti sodišča (kar je razumljivo, sploh če poznamo sodnike tipa UKŽ), plebs pa še vedno upa, da bo na tej ruski ruleti vendarle uspel. Nekdo preživi, ...prikaži več drugi ne. A (svoje)pravice tu ne doživiš drugače, kot da jo kupiš. Prihajamo torej v čase, ko bo 'pravica' postala del ulične folklore. Novomeščani to že poznajo, sledili bomo sosedje migrantov, na koncu pa se bodo zbudili še ponižani in razžaljeni domačini.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:31 23.junij 2023.

    A je blo kej čudnega da je med vojno toliko ljudi izginilo