Slovenija
5 ogledov

S starim cepivom cepili 22 otrok

Če je odmerkov več, so potrebna tudi do leto pred potovanjem. (Foto: Shutterstoc Žurnal24 main
Pojasnjujejo, da se je napaka zgodila zaradi preobremenjenosti.

Iz Zdravstvenega doma Kranj so sporočili, da so s cepivom proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, ki mu je za dva meseca pretekel rok uporabe, cepili 22 otrok. Dogodek obžalujejo in pojasnjujejo, da se je napaka zgodila zaradi preobremenjenosti pediatrov na primarni ravni, o čemer že dolgo časa opozarjajo ustrezne inštitucije.

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj Liljana Gantar-Žura je v sporočilu za javnost zapisala, da so v dispanzerju za varstvo otrok in mladine Zdravstvenega doma Kranj v torek ugotovili, da je bil rok uporabe cepiva proti ošpicam, mumpsu, rdečkam pretečen.

V zdravstvenem domu navajajo, da po informacijah proizvajalca ni pričakovati neželenih stranskih učinkov. Proizvajalec bo posebej izvedel postopke preverjanja tega cepiva. V svetu je po navedbah zdravstvenega doma registriranih 1280 takšnih primerov, nikjer pa ni bilo nobenih posledic, le v dveh primerih so imeli otroci izpuščaje.

Morda nižja učinkovitost

Na IVZ pojasnjujejo, da pri zdravilih, kamor sodijo tudi cepiva, po pretečenem roku varnost uporabe praviloma ni zmanjšana, lahko pa bi bila učinkovitost nižja. Proizvajalci namreč z raziskavami zagotavljajo učinkovitost cepiva in ustrezno zaščito po cepljenju le, če je cepivo uporabljeno znotraj roka uporabe. Če pri cepljenju pride do zdravstvene napake, pa ni nujno, da je to tudi škodljivo, so opozorili na inštitutu.

Ob tem poudarjajo, da morajo vsi izvajalci cepljenje izvesti skladno z varno prakso cepljenja, za kar na IVZ pripravljajo tudi redna izobraževanja, ki so za cepitelje obvezna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.