Slovenija
42 ogledov

S steroidi nad sovraga

Dimitar Belberov je imel v svoji osebni prtljagi več kot 1.300 tablet ter ampule Žurnal24 main
Legionar. Čez mejni prehod Obrežje je nesel na stotine tablet. Potrebuje jih, da vzdrži napor.
Specialci. Tujska legija je elitna in specialna enota francoskih oboroženih sil, katere mota sta Čast in zvestoba ter Legija naša domovina. Pred 180 leti jo je ustanovil francoski kralj Ludvik Filip, ko je osvajal Alžirijo. Potreboval je vojsko, poleg tega pa se je v tistem obdobju v Francijo zateklo veliko tujcev iz drugih evropskih držav. Z ustanovitvijo legije je kralj pridobil vojaško silo in se istočasno znebil tujcev, ki jih je poslal v Alžirijo. Na različnih bojiščih je padlo na sto tisoče francoskih plačanih vojakov.

Krško. “Brez uporabe teh sredstev bi težko izpolnil svoje naloge,” je sodišču pojasnil mišičasti Bolgar Dimitar Belberov, vojak francoske tujske legije. Sodijo mu, ker je čez mejni prehod v nahrbtniku poleg svoje osebne opreme nosil več kot 1.300 tablet ter ampule in stekleničke s tekočino, ki so opredeljene kot nedovoljene snovi v športu.

Teh snovi ni dovoljeno uporabljati ne v športu ne zunaj njega, očitno pa je, da je bilo to namenjeno prodaji,” je svojo obtožbo utemeljil okrožni državni tožilec Robert Renier. Za tovrstna kazniva dejanja je zadnja štiri leta zagrožena enaka kazen kot za droge, to je od enega do desetih let zapora.

Na poti v oporišče
Osemindvajsetletni Dimitar Belberov se je februarja z dopusta v Bolgariji vračal v vojaško bazo na Korziki. S seboj je nosil steroide, ki so po njegovih besedah v Bolgariji v prosti prodaji.

Tako količino steroidov porabim v šestih mesecih, kolikor smo navadno na misiji,” je povedal in dodal, da je njegova skupina v 24-urni pripravljenosti in nikoli ne ve, kdaj in kam bodo šli na misijo.

Hrabri vojak
Kadarkoli se kjerkoli na svetu pojavijo problemi, gremo,” je povedal Belberov, ki mora biti vedno v izvrstni kondiciji. Zato steroide uživa po vnaprej pripravljenem načrtu, ki mu ga je izdelal oče, ki je zdravnik. Dimitar, plačani francoski vojak, ki je eden od redkih Bolgarov, ki so končali letalsko vojaško akademijo v Ameriki, je sodišču pokazal številne medalje za hrabrost, ki jih je prejel na misijah v Afganistanu, Čadu, Kongu, Džibutiju in na Slonokoščeni obali.

Urad za zdravila v Bolgariji mi je sporočil, da steroidi, razen redkih, niso v prosti prodaji.
Joško Osredkar
Prevelike količine
Po mnenju sodnega izvedenca Joška Osredkarja, ki je sicer predsednik nacionalne komisije za antidoping pri Olimpijskem komiteju Slovenije, naj bi bile te količine steroidov prevelike za osebno uživanje. “Dnevni odmerki, ki jih jemljejo bodibilderji, so mnogo manjši,” ugotavlja.

Količine steroidov, ki jih uporabljajo bodibilderji, so namenjene za zdrav način življenja, pri nas pa ni omejitev,” je povedal Bolgar. Obravnava se bo nadaljevala junija, zagovornik obdolženega pa je predlagal izločitev sodnega izvedenca 
Osredkarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.