Slovenija
17 ogledov

S študentskim delom lažje do zaposlitve

Žurnal24 main
Po raziskavi Strokovno interesnega združenja agencij za posredovanje začasnih del (SIZAPZD) so mladim pri iskanju prve zaposlitve pomagale izkušnje pri študentskem delu.

V raziskavi SIZAPZD je med četrtim in sedmim oktobrom letos sodelovalo 700 oseb izmed 2.417 naključno izbranih nekdanjih študentov.

Več kot polovica anketirancev se je po diplomi zaposlila v katerem izmed podjetij, kjer so opravljali študentsko delo. Tretjina nekdanjih študentov pa se je zaposlila s pogodbo za nedoločen čas in dobra petina s pogodbo za določen čas.

Med glavnima razlogoma, da nekdanji študentje ne najdejo zaposlitve, sta nedokončanje študija in neuspešno iskanje ustrezne zaposlitve. Prvi razlog je navedlo kar 43,6 odstotka anketirancev, drugi razlog pa 41,5 odstotka anketirancev.

Več kot šestdeset odstotkov anketiranih na novo službo ni čakalo. Dobra četrtina (26 odstotkov) je čakala do šest mesecev, desetina pa več kot šest mesecev. Za primerjavo: po podatkih Zavoda za zaposlovanje RS (za obdobje med januarjem in septembrom 2010) so mladi, stari do 26 let, povprečno čakali na zaposlitev 6,9 meseca (tisti s šesto stopnjo izobrazbe) oziroma 4,6 meseca (s sedmo stopnjo izobrazbe).

graf, student | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Da lahko bodoči delojemalci pri študentskem delu dobijo veliko izkušenj in da jim je to pomagalo pri spoznavanju trga dela, delovnih obveznosti ter izgradnje neformalne mreže ljudi, sta menili kar dve tretjini anketirancev.

Slednji so koristnost študentskega dela pri iskanju nove zaposlitve ocenili s povprečno oceno 3,83. Pri tem sta dve tretjini anketirancev dejali, da jim je študentsko delo koristilo, in slaba petina, da jim ni koristilo ali jim sploh ni koristilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.