Slovenija
5 ogledov

S subvencijo v težave

Franci Bukovec, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Novo mesto, ki se mu te d Žurnal24 main
Samozaposleni. Subvencija je mamljiva, poslovni načrti pa slabi, zato hitro zaidejo v težave.

Novo mesto. Izobraževanja za pridobitev subvencije za samozaposlitev se bo v teh dneh udeležilo novih 200 kandidatov, a izmed stotih, ki so omenjeno subvencijo prejeli lani, jih ima že kar nekaj težave pri poslovanju.

Težave imajo predvsem zato, ker so bili njihovi poslovni načrti slabo pripravljeni, tistih 4.500 evrov subvencije pa je bilo mamljivih,” pravi Franci Bukovec, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Novo mesto.

Množiti je treba s tri
Izmed sveže pečenih samostojnih podjetnikov jih je po besedah Bukovca bilo pred tem kar nekaj takih, ki so na trgu v isti panogi delali na črno: “Ko preskočiš iz šušmarije v podjetništvo, je treba ceno, ki jo zaračunaš, pomnožiti s tri. In ker novi podjetniki tega niso počeli, so hitro zašli v težave, ki so se pokazale v obliki neplačevanja davkov in drugih obveznosti.

4500 evrov znaša subvencija za samozaposlitev, ki mora trajati vsaj dve leti.

Eden izmed novih obrtnikov, ki je obrt s pomočjo subvencije odprl lanskega januarja in za zdaj še vztraja, nam pove, da svojo ceno na trgu res postavi tako nizko, da se na koncu meseca izračun ne izide drugače kot na pozitivni ničli ali še to ne. “Če bi jo množil s tri ali že z dve, sem prepričan, da ne bi dobil niti enega posla,” razlaga.

Za nove zaostreno
Letos se je na izobraževanje, ki ga opravlja Obrtno-podjetniška zbornica Novo mesto in je pogoj za pridobitev subvencije zavoda za zaposlovanje, prijavilo več kot 200 kandidatov. “A tokrat bo izobraževanje daljše in zahtevnejše, pa tudi osip bo večji; na koncu bo subvencijo prejelo le 120 bodočih samostojnih podjetnikov,” pove Bukovec.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.