Slovenija
19 ogledov

S svečami nad divjake

Prižiganje svečk žrtvam prometnih nesreč
1/17
Anže Petkovšek
Spomin na žrtve. Sveče v 20 krajih po državi proti objestnosti voznikov.

V spomin na številne žrtve prometnih nesreč in trpljenje njihovih svojcev so danes po vsej državi zagorele sveče. S tem želijo v Zavodu Varna pot opozoriti, da lahko vsak pripomore k prometni varnosti.

"Soočenje s hudimi telesnimi poškodbami ali celo s smrtjo, obravnavanje takšnega dogodka in sporočanje svojcem, da so izgubili svoje najdražje, tudi za policiste predstavlja velik stres. Zato smo še posebej zadovoljni, da v tej zgodbi ne ostajamo sami," je zbrane na Prešernovem trgu v Ljubljani na težko breme za policiste opozoril Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije Generalne policijske uprave.

Svojci želijo ostrejšo zakonodajo

V Sloveniji svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč zaznamujemo že petič zapored. Dogodek se je oblikoval zato, da bi ljudje svojcem tudi javno priznali njihovo trpljenje in izgubo.

“Ljudi želimo opozoriti na nevarnosti, ki prežijo na naših cestah. Poskušamo jih spomniti, da lahko s svojim prispevkom preprečimo trpljenje ljudi, ki te možnosti morda niti nimajo več,” razlaga predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba.

Svojci žrtev prometnih nesreč pa opozarjajo še na to, da tudi po več let ne doživijo sodnega epiloga, pri čemer, zato ker niso stranka v postopku, o napredku sojenja sploh niso obveščeni. Štaba pravi, da zato svojci tudi več let po izgubi ne morejo normalizirati svojih življenj.

Več tisoč žrtev

V Sloveniji je v zadnjih 20 letih umrlo že 6.450 ljudi. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko za večjo varnost na cestah poskrbimo predvsem sami.

Štiri ključna pravila so manjša hitrost, vožnja v treznem stanju, uporaba varnostnega pasu ter čelade na motorjih in kolesih.

Zavod Varna pot svojcem in povzročiteljem prometnih nesreč ter tistim, ki so se v nesrečah huje poškodovali, sicer ponuja psihosocialno pomoč.

Pravijo, da takšen dogodek “silovito vdre v vsakodnevni mir in v temeljih pretrese ožje družinske člane ne le na čustvenem, temveč tudi eksistencialnem področju”. Zato je pomembno, da se ljudje ob taki izgubi ne zaprejo pred svetom, dodajajo strokovnjaki.

Komentarjev 1
  • privat 06:35 20.november 2011.

    ja treba je prodati sveče ,ki jih drugače nebi šlo prodati do drugega leta...20 °ddv pa je pogon ,ki sili prodajo..