Slovenija
166 ogledov

S svinčnikom nad otroka

O tem, kaj se je v resnici zgodilo pri verouku, starši in župnik molčijo. FOTO: Žurnal24 main
Telesno kaznovanje. Župnik naj bi pri verouku poškodoval otroka, ker naj bi bil ta nemiren. Staršem se je župnik opravičil.

V majhnem kraju Cezanjevci pri glavnem prleškem mestu naj bi tamkajšnji župnik Jože Komanko dvignil roko nad otroka. Neuradno smo izvedeli, da je pred tremi tedni 65-letni župnik pri verouku otroka s svinčnikom pičil v hrbet. Slišali smo še, da naj bi se župnik naslednji dan na sestanku s starši tega otroka – osnovnošolca – za dogodek, ki naj bi se zgodil po nerodnosti, tudi opravičil. S policijske uprave Murska Sobota so sporočili, da niso prejeli prijave takšnega dogodka. "Nič kaj posebnega ni bilo. Z očetom sva se pogovorila, več pa ne bom govoril," je bil kratek župnik Jože Komanko, ko smo ga poklicali na mobilni telefon, saj ga čez dan, ko smo obiskali njegovo župnijo, tam nismo našli.

Da bi ga umiril
Incident je delno potrdil tudi Marjan Kosi, ravnatelj bližnje Osnovne šole Cezanjevci: "Dan po dogodku me je poklical župnik in mi pojasnil, da naj bi otroka poskušal umiriti, ob tem pa naj bi ga prijel za roko, ki naj bi jo otrok potegnil vstran ali nekaj takega. Ker se ni zgodilo na šolskem prostoru, nima šola nič pri tem." Kosi še dodaja: "Problem je, da so določeni otroci precej nesramni, župnik pa je že malo v letih. Otroci ga provocirajo in znervirajo, zato se mogoče včasih malo neprimerno odzove."

Krajani zaviti v molk

Kaj se je dejansko zgodilo, ni znano, saj krajani bolj ali manj molčijo. Drugače pa o župniku govorijo samo najlepše. "Čudovit župnik je," pravi ena krajanka, druga pa dodaja: "Hodila sem k verouku k njemu, pa je bilo vedno vse v redu." A otroci, ki zdaj obiskujejo verouk, vedo povedati, da zna župnik udariti tudi po prstih na roki, če kdo preveč nagaja.

Škofa bi obvestil le, če bi iskal zdravniško pomoč
O dogodku ničesar ne vedo niti v murskosoboški škofiji, pod okrilje katere spada župnija Cezanjevci. "Če bi šlo za večji dogodek, bi moral škofa obvestiti. Recimo, če bi ga udaril tako, da bi iskal zdravniško pomoč. Do vsakega se mora vesti spoštljivo. Ampak ker o dogodku nismo obveščeni, ga ne moremo komentirati," pojasnjuje generalni vikar in kancler Franc Režonja, ki dodaja, da se bodo z župnikom pogovorili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.