Slovenija
33659 ogledov

S takim tempom bomo kmalu spet v rdeči fazi

zurnal24.si
Rumena je le še ena regija, dve sta že rdeči.

Epidemija v Sloveniji je znova v precej hitrem porastu. Število potrjenih okužb je v zadnjih štirih dneh raslo z izjemno hitrostjo: +21,5, +13,2, +16,7 in plus 23,7 odstotka v primerjavi z istim dnem preteklega tedna. Podatki za včeraj bodo znani dopoldan.

Povprečna rast je bila v teh štirih dneh rasti skoraj 19-odstotna. Če bi se taka rast nadaljevala, bi imeli že konec naslednjega tedna povprečno 929 potrjenih okužb na dan v zadnjih sedmih dneh. Včeraj jih je bilo 782, pred tednom dni 692.

Le dober teden do rdeče faze?

Meja, da država znova zdrsne v rdečo fazo epidemije, je tisoč, kar pomeni, da bi lahko bila lahko država še pred veliko nočjo znova v rdeči fazi epidemije. Če bi se držali vladnega semaforja, to pomeni ponovno prepoved gibanja med občinami, doma pa bi morali ostati vsi dijaki in osnovnošolci z izjemo prvih treh razredov. Pri šolah se sicer vlada ne drži več semaforja, saj je vračanje srednješolcev, ki so že v šolah, predvideno šele v rumeni fazi, kjer pa še nismo bili.

Graf razmer po regijah 19. marca in 14. marca kaže dramatično poslabšanje.

Razmere so se izboljšale le v posavski in gorenjski regiji, v pomurski so ostale približno enake, v vseh drugih regijah pa so se bistveno poslabšale.

Po podatkih, ki so bili objavljeni včeraj popoldan, je tako rumena le še ena regija, medtem ko sta dve rdeči.

Rumena je le posavska regija, ki le za eno okužbo na dan v povprečju zadnjih sedmih dneh presega mejo za uvrstitev v zeleno območje.

Jugovzhodna Slovenija in primorsko-notranjska, kjer v ponedeljek odpirajo vrtove in terase gostinskih lokalov, ne izpolnjujeta več pogojev za rumeno fazo, jugovzhodna Slovenija ga presega za štiri odstotke, primorsko-notranjska regija za za devet. Sledi pomurska regija, ki postavljeno mejo za rumeno fazo epidemije presega za deset odstotkov.

Najslabše so razmere v obalno-kraški regiji in na Koroškem, obe sta presegli mejo, ki je postavljena za oranžno faze epidemije in sta tako rdeči. Za obalno-kraško regijo se je šele včeraj sprostila prepoved gibanja, v ponedeljek pa se odprejo trgovine. 

Uvrstitev regij in s tem povezane ukrepe sprejema vlada praviloma ob sredah na podlagi torkovih podatkov, tako da se lahko razmere do takrat izboljšajo ali poslabšajo.

Hrvaška in Nemčija na slabi poti

Kakšne so razmere v naši soseščini, si lahko ogledate na spodnjem grafu.

Hrvaška, ki jo je doslej v drugem valu dobro odnesla, je včeraj poročala, da so odkrili 45 odstotkov več okužb kot v prejšnjem tednu. Kot opisano zgoraj je bila pri nas pol tolikšna.

Število okužb pri nas je primerljivo z Italijo, s tem da imamo mi rastočo, oni pa padajočo krivuljo. Avstrija je malo pod nami, zaskrbljujoč je skok števila okuženih v Nemčiji.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • desyncx 17:18 20.marec 2021.

    Kakorkoli ukrepe spoštujemo ne bo nič bolje. Če se je že elita odločila pred meseci, da bo aprila tretji val. So rekli, pejmo se še mal hecat do poletja.

  • Kirka 16:46 20.marec 2021.

    Čeprav verjamem, da virus JE, verjamem tudi, da ni pandemije in je nekaj v ozadju ukrepov, ki jih izvajajo vlade in so večinoma neustavni. Sprašujem se: Zakaj se št. covid pozitivnih določa s številom + testov in ne s številom ...prikaži več dejansko obolelih? Hitri testi so popolnoma nerelevantni, PCR pa tudi, ker ima pri št.ciklov nad 30 covid tudi banana (pri nas delajo 40 ciklov). Zakaj ne poskusijo z zdraviloma HCQ ali ivermektin ?

  • rd2dmk2 10:22 20.marec 2021.

    ko je bilo treba nosit masko na ulici, sem opazil le sem ter tja koga z masko na obrazu, ko so maske ukinili , pa glej šmenta, ni bilo človeka, ki ne bi hodil po ulici z masko. ok to ...prikaži več je bilo v mojih krajih. za vaše ne vem. kamor koli grem, so ljudje z maskami, še celo sorodnik, ki pride po opravkih je veš čas z masko, kamorkoli grem se ljudje razkužujejo roke, kot bi tam bile kreme za pomladitev. odkod potem vse te okužbe ? mogoče so lastovke prinesle ?

Sorodne novice