Slovenija
38 ogledov

S tehnologijo nad izgube

“Na eni strani imamo proizvajalca, na drugi javnega distributerja, ki nosi stroš Žurnal24 main
Prihranek. Predstavili nov sistem nadzora nad daljinskim ogrevanjem Termis.
Zmanjšanje porabe
Termis.
Projekt uvedbe Termisa je vreden okoli 225 tisoč evrov. Cilj je zmanjšanje proizvedene toplote za 10,5 odstotka toplotnih izgub oziroma 1,5 odstotka manjša poraba energije. Iz prihrankov se po pogodbeni dobi 5,5 leta poplača investitor El-tec Mulej, nato prihranki pripadejo upravljalcu toplovodnega omrežja, ki jih lahko smotrno porabi za znižanje cen ogrevanja ali nadaljnje naložbe v sistem.

Jesenice. Včeraj so predstavniki občine, upravljalca toplovodnega omrežja na Jesenicah Jeko-in in izvajalca El-tec Mulej predstavili računalniški sistem nadzora nad toplovodnim omrežjem, ki zagotavlja okoli 1,5 odstotka prihranka zaradi izgub.

Kot je pojasnil Jože Torkar, direktor El-teca Mulej z Bleda, so z jeseniško komunalo letos obnovili pogodbo za zagotovitev sistema nadzora, katerega namen je 10,5-odstotno znižanje izgub na distribucijskem omrežju oziroma končno zmanjšanje porabe goriva za okoli poldrugi odstotek. “V sistem investiramo in se iz prihranka v obdobju petih let in pol tudi poplačamo; tako je na nas vse tveganje doseganja prihrankov,” je povedal Torkar.

Napredni nadzor
Sistem Termis uporabljajo v Ljubljani, Mariboru, Beogradu, Zagrebu in številnih drugih mestih. Pomaga tudi pri odpravi pomanjkljivosti na distribucijskih sistemih ogrevanja, saj na podlagi odjemalcev, vremenske napovedi in drugih dejavnikov preračuna potrebne pretoke in temperature za zagotavljanje ogrevanja, in tako zmanjša izgube na distribucijski mreži,” je še pojasnil.

Z uvedbo Termisa pa je bila obnovljena tudi več kot polovica odjemnih mest – z obnovo toplotnih postaj in zamenjavo regulacijske opreme.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.