Slovenija
16 ogledov

S tehnologijo nad zaostanke

Na jeseniškem sodišču pravijo, da dobivajo vse več predlogov za rubež nepremični Žurnal24 main
E-pravosodje. Zaradi glasovnega snemanja skoraj pol krajše obravnave.

Minister za pravosodje Aleš Zalar zaradi tehnoloških novosti napoveduje krajše obravnave, manj zaostankov in manj stroškov.

Nič več povzemanja pričanj
Od oktobra je v vseh 352 razpravnih dvoranah sodišč omogočeno glasovno snemanje narokov. Po prvih ugotovitvah so se naroki, ker ni več treba povzemati povedanega za zapisnik, skrajšali za 40 odstotkov. Ker bodo lahko zato sodniki razpisali več obravnav v istem času, naj bi se skrajšali tudi sodni zaostanki. Jeseni, v drugi fazi projekta, naj bi prenehali izdelovati tudi prepise. “S tem bomo močno privarčevali pri administrativnem kadru in stroških,” je poudaril Zalar.

Zastonj do potrdila
Pridobitev
. Spletno digitalno potrdilo je mogoče dobiti brezplačno. Na upravni enoti se je treba oglasiti z osebnim dokumentom s fotografijo in izpolniti zahtevek. Potrdilo se prevzame z dvema gesloma; eno pride po elektronski, drugo pa s priporočeno pošto.

Manj stresno pričanje otrok
Maja naj bi zaživelo 11 razpravnih dvoran na okrožnih sodiščih z nameščeno videokonferenčno opremo in 11 tako opremljenih otrokom prijaznih sob na centrih za socialno delo. Tako bo otrokom omogočeno lažje in manj stresno pričanje tako v kazenskih kot civilnih postopkih. Ta oprema bo nameščena tudi v zaporu na Dobu in na skriti lokaciji policije.

E-vpis v zemljiško knjigo
“S 1. majem bo omogočen elektronski dostop vsakemu državljanu z digitalnim potrdilom, da bo lahko neposredno predlagal vpis stvarne pravice v zemljiški knjigi,” je povedal Zalar.

Med novostmi, ki so že zaživele, je Zalar izpostavil prenovljeno centralno kazensko evidenco. V našo evidenco se bodo samodejno vnašali podatki iz kazenskih evidenc držav Evropske unije, za izpiske iz nje pa lahko državljani po novem oddajo tudi e-vlogo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.